Ministrul Irimescu ameninta cu decapitarea APIA si AFIR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, nu renunta la ideea schimbarii sefilor celor doua agentii de plati, anuntand ca schimbarile in managementul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) se vor face pe masura ce „vom vedea ca anumite persoane nu si-au facut datoria”.

Declaratia vine dupa ce ministrul Achim Irimescu a semnat ordine de numire pentru noi sefi la APIA si AFIR, pe care le-a revocat, dupa ce si-a dat seama, probabil ca cei care ocupau acele pozitii fusesera numiti in urma unor concursuri.

„Problema nu s-a incheiat la APIA pentru ca a fost modulul creat pentru partea de avansuri. Acum incepem munca, contra cronometru, pentru actualizarea sau realizarea modului de plati, in sensul efectuarii platilor integrale care au inceput, teoretic, de la 1 decembrie. Asa ca activitatea continua la fel de sustinuta sau as spune chiar mai sustinuta pentru ca modulul va avea forma mult mai complexa. Repet, in loc de avansuri, la care s-a luat o singura plata in calcul, acum vor fi cinci componente care complica foarte mult acest modul. Sigur, schimbarile in managementul Agentiei se vor face pe masura ce vom avea evidenta faptului ca anumite persoane nu si-au facut datoria”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta „Dezvoltarea integrata a mediului rural in România”, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca in ceea ce privește suma alocata pentru contractul cadru incheiat cu dezvoltatorii softului utilizat de Agentia de Plati și Interventie pentru Agricultura (APIA) se ridica la 5 milioane de lei, in care intra și completarea lui.

Plata avansului pe suprafata a fost acordata cu intarziere din cauza unor disfunctionalitati ale sistemul informatic care controleaza distributia subventiilor, angajatii APIA fiind nevoiti sa prelucreze manual o parte din cererile depuse de fermieri.

Potrivit datelor APIA, pana la termenul limita, 30 noiembrie, peste 602.000 de fermieri care au depus cereri de plata in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) — Campania 2015 au primit 255,448 milioane de euro drept avans pentru o suprafata de 5,75 milioane de hectare. Platile s-au efectuat la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 și publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din data de 1 octombrie 2015.

Finalizarea platii avansului s-a efectuat catre fermierii care au depus cereri de plata in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) — Campania 2015 și pentru care s-a efectuat verificarea necesara conditiilor de eligibilitate in conformitate cu art. 2 al Regulamentul 1748/2015.

Cuantumul pentru plata SAPS — Campania 2015 este de 77,42 euro/ha, potrivit Hotararii de Guvern nr. 900 privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe și pentru masuri de piata in agricultura, precum și a ajutoarelor specifice care se finanteaza din Fondul European de Garantare Agricola.

APIA precizeaza ca, avand in vedere art. 1 al Regulamentul 1748/2015, plata in avans poate fi acordata in procent de pana la 70% din valoarea totala a platilor directe iar Romania a acordat un avans de aproximativ 53 euro/ha.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE