Prognoza agrometeorologica pentru perioada 7 – 11 decembrie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in aproape toata tara.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -4…12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, in majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 0…16°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre -8…5°C la nivelul intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului superficial la sol.

Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite moderate de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra local in nordul Moldovei si sud-vestul Transilvaniei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna se vor desfasura in general normal, in cea mai mare parte a tarii.

In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna isi vor definitiva rasarirea (80-100%), continuandu-se aparitia frunzei a treia si infratirea (10-100%).

Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv.

Fenologic, rapita se va afla la rasarire (80-100%) si infrunzire (6-15 frunze), in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

In toate plantatiile, pomii fructiferi isi vor definitiva maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, speciile fiind bine adaptate la conditiile de iernare. La vita de vie se va continua starea de repaus vegetativ, in majoritatea podgoriilor.

In general, lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari, etc.) se vor desfasura normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate:

  • Finalizarea araturilor adanci de toamna;
  • Continuarea verificarii sistematice a viabilitatii plantelor la cerealierele de toamna;
  • Administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la culturile de toamna semanate in epoca optima;
  • Lucrari de intretinere in plantatiile pomicole s­i viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE