Cat ne costa bradul de Craciun: Romsilva taie de doua ori mai putini pomi

Facebook
Twitter

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva scoate pe piata 33.383 de brazi pentru Sarbatorile de iarna din speciile brad si molid, o cantitate de aproape doua ori mai mica decat anul trecut (66.715 de brazi), dar la preturi similare celor din ultimii ani, respectiv intre 10 si 30 de lei, fara TVA.

Anul acesta, pentru Sarbatorile de Craciun si Anul Nou, Romsilva va vinde 33.383 de  brazi de Craciun, din care 21.476 de bucati (64%) din specia brad.

In 2014, Romsilva a scos la vanzare 66.715 brazi.

Preturile de vanzare catre populatie si agenti economici sunt aceleasi cu cele folosite in anul 2014, fiind cuprinse pentru specia molid intre 10 lei la pomii de Craciun cu o inaltime intre 0,7—1,3 metri si 20 lei la cei de 2,01—3 metri, iar pentru specia brad, 20 lei la pomii de Craciun cu o inaltime 0,7—1,3 meri si 30 lei la cei de 2,01 — 3 metri. Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar pretul se aproba de fiecare directie silvica in parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru, precizeaza Romsilva, intr-un comunicat.

La aceste  preturi se adauga TVA.

Brazii de Craciun sunt valorificati de catre directiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine.

Recoltarea brazilor se va face din regenerarile naturale cu o densitate excesiva, prin efectuarea de operatiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmaresc promovarea speciilor adaptate conditiilor stationale, precum si din culturi specializate de unde se recolteaza an de an pomi de Craciun, in vederea satisfacerii nevoilor populatiei in perioada sarbatorilor de iarna.

Pentru evitarea taierilor ilegale, cat si a comertului ilegal cu pomi de Craciun, RNP — Romsilva, impreuna cu Politia Romana, Jandarmeria Romana si Garzile Forestiere, desfasoara actiuni comune in fondul forestier, pe drumurile publice, in locurile de vanzare, ca si in anii anteriori, pentru prevenirea si sanctionarea unor astfel de fapte. Actiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Craciun au ca obiect atat pomii de Craciun din productia interna, cat si pe cei adusi din import.

In prezent RNP — Romsilva mai administreaza circa 3,2 milioane hectare fond forestier proprietate publica a statului, respectiv 49% din fondul forestier national.

In fiecare an, necesarul de brazi pentru Craciun este acoperit nu numai de oferta Romsilva dar si de agentii comerciali care aduc pomi din import si de proprietari privati de paduri. Pe de alta parte, hipermarketurile si magazinele de bricolaj sau de mobila vand pomi de iarna din import, dar la preturi mult mai ridicate decat cele de pe piata locala. Cei mai multi brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania si Polonia, dar si din Olanda, Austria si Italia, la preturi medii de circa 25 de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE