In Romania, cresterea strutilor a reprezentat pentru multi fermieri o oportunitate de imbogatire rapida, mai ales ca pasarile exotice erau descrise ca fiind usor de intretinut. In realitatea, multe exploatatii de acest gen au fost nevoite sa puna lacatul pe porti. Cu toate acestea, au existat si oameni care au reusit sa ramana pe piata si chiar sa dezvolte o afacere profitabila.

Unul dintre cei care se ocupa cu succes de cresterea strutilor in Romania este si Adrian Nastase (48 de ani), un inginer buzoian care a investit mai bine de 50.000 de euro pentru a porni o asemenea exploatatie.

„In 2012 am cumparat opt familii de pre-reproducatori, mai exact 24 de adulti, alaturi de inca 60 de pui. Am invat singur, din mers cum se spune, multe lucruri. Nu stiam mai nimic si nici nu pot sa spun ca aveam un plan foarte clar in minte cu ce vreau sa fac. Eu de meserie sunt inginer, am absolvit Academia Navala Mircea cel Batran. Multi crescatori de struti au fost nevoiti sa renunte la asemenea afaceri pentru ca nici desfacerea nu era asigurata la inceput. Acum lucrurile s-au mai schimbat”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Nastase, proprietarul fermei „Casa cu struti”.

Originar din Africa, strutul este o pasare care apartine familiei ratidelor, cuvantul provenind din latinescul „ratis”, care desemneaza lipsa musculaturii de pe osul pieptului – stern. Din cauza acestui lucru, strutii nu au capacitatea sa zboare, insa pot atinge viteze spectaculoase prin fuga. Desi dezvolta in general un sistem imunitar puternic, strutii sunt niste pasari deosebit de sensibile la stres.

„Se spune ca strutii au cel mai puternic sistem imunitar din lume. O data trecut de varsta de 6 luni, in principiu, nu ar mai trebui sa mai aiba probleme. Cu toate acestea, este o pasare sensibila la stres sau la sperieturi. Trebuie evitata umezeala sau curentii de aer puternici. De asemenea, se pot produce accidente cu puii, care mai inghit pietre sau nisip. Pot exista chiar mortalitati din aceasta cauza. De aceea, e important ca un crescator sa aiba un tarc special amenajat pentru ei, ingradit”, mai afirma Adrian Nastase.

La maturitate, un mascul poate atinge o inaltime de aproape 250 cm, cu o greutate cuprinsa intre 100 si chiar 150 de kilograme. In ceea ce priveste femelele, acestea pot avea o inaltime cuprinsa intre 175 – 190 cm si o greutatea de circa 90 – 110 kg. Pentru a putea ajunge la o asemena masa, crescatorul buzoian hraneste strutii cu un amestec de cereale si lucerna, la care adauga uneori si concentrate de vitamine si minerale.

„In perioada de crestere, pana la un an, strutul mananca mai mult, apoi necesarul lui de hrana scade. Au o rata buna de acumulare. De exemplu, din 5 kg de furaje acumuleaza aproape 1 kg de carne. Strutii adulti consuma circa 1,5 kg de hrana pe zi. Important de adaugat aici ca femelele strut sunt bune outoare, acestea reusind sa aiba intre 40 si 60 de oua pe un sezon”, explica proprietarul fermei „Casa cu struti”.

Crescatorul buzoian reuseste in prezent sa vanda pasarile in viu la niste centre de abatorizare din strainatate, cu un pret de circa 2,8 – 3 euro pe kilogram. „Pentru mine este o afacere de familie mai degraba. Vanzarile se fac in mod organizat prin intermediul unei firme care vine si achizitioneaza pasarile. Cel mai bun pret pe care poti sa-l iei e de 3 euro pe kilogram. Cei care vor sa investeasca in asa ceva trebuie sa dispuna in primul rand de fonduri destul de mari, avand in vedere ca o familie matura de reproducatori poate ajunge si la 4.000 de euro”, explica Adrian Nastase.

Carnea de strut este considerata ca fiind una dintre cele mai sanatoase sortimente, avand un continut foarte scazut de grasimi si calorii, insa cu un continut bogat de proteine, minerale si fier. De asemenea, valoarea energetica (kcal) a carnii e strut este cu 74% mai mica in comparatie cu cea a carnii de pui.

Share on Facebook