Dupa ce a observat ca pe piata exista foarte putini producatori de ulei esential de lavanda, o doamna din Prahova s-a decis sa infiinteze anul trecut propria sa cultura pe o suprafata de 3.000 de mp, in comuna Albesti-Paleologu, Prahova. Ceea ce parea sa fie o decizie pragmatica s-a transformat insa intr-o adevarata pasiune. In prezent, proprietara culturii isi doreste sa mareaca suprafata infiintata cu lavanda si chiar sa isi dezvolte o distilerie cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile.
„Eu sunt de profesie inginer chimist, am cochetat cu tot ce inseamna sapunuri naturale. In ultima perioada tot cautam ulei esential si am vazut cat de greu e de gasit. Avand teren disponibil, de la parinti, am zis de ce sa nu-mi fac eu propria cultura. In toamna lui 2014 am infiintat-o. Apoi, recunosc, m-am indragostit de aceasta planta. E deosebita, iti ofera foarte multe satisfactii”, povesteste, pentru StiriAgricole, Constanta Batachia.
Cel mai bun sol pentru cultura de lavanda este cel nisipos si cu un pH de 6,5 – 7,5. Chiar din primul an, datorita pamantului potrivit, proprietara culturii de lavanda spune ca a reusit sa recolteze de cinci ori, o cantitate totala de peste 200 kg. „Recolta de anul acesta a fost neasteptat de buna”, spune proprietara culturii.
In ceea ce priveste plantarea, cea mai potrivita perioada este toamna, deoarece pe parcursul iernii lavanda are timpul necesar de a-si dezvolta radacinile. Pentru o cultura rezistenta si productiva pamantul trebuie arata, discut si dat cu ingrasamant, de preferinta gunoi de grajd.
„Se poate planta incepand de la sfarsitul lui septembrie si pana cand da inghetul. In acest mod, ea iese in primavara gata prinsa, cu radacini puternice. Eu am cumparat semintele, le-am plantat in ghivece, iar cand au fost suficient de mari, le-am plantat. Costurile s-au ridicat la circa 4.000 de lei, pentru suprafata mea”, povesteste Constanta Batachia.
Butasii au fost plantati la o distanta 50 cm intre plante si la 1,3 metri intre randuri. In primul an, ingrijirea lavandei presupune tunderea acesteia, pentru a-i oferi o forma, precum si posibilitatea de a produce cat mai multi lastari.
Deoarece este la inceput, proprietara culturii de lavanda a plantat mai multe soiuri, insa de curand a decis sa achizitoneze „Hemus” si „Sevastopolis Angustifolia”, doua soiuri dedicate productiei de ulei esential. „Anul acesta, deoarece nu am avut o cantitate prea mare, am valorificat-o ca lavanda uscata, am facut buchetele, saculeti, putin ulei esential. Imi doresc insa foarte mult sa imi maresc suprafata cultivata si sa ma axez doar pe uleiul esential. Am in vedere si accesarea fondurilor europene”, spune Constanta Batachia.
Profitul poate fi unul pe masura, avand in vedere ca in prezent pretul unui litru de ulei esential de lavanda ajunge si la 530 lei (120 de euro).
Inca un lucru deosebit de important este ca lavanda are capacitatea sa reziste temperaturilor scazute de pana la minus 35 de grade Celsius, dar si temperaturilor caniculare. „M-am mirat de cat de rezistenta este. Desi nu am irigat deloc, iar anul acesta a fost seceta, lavanda nu s-a uscat. Nu trebuie uitat ca aceasta planta, la maturitate, are capacitatea sa isi dezvolte radacini si de 2 metri adancime, ceea ce o face deosebit de rezistenta”, explica Constanta Patachia.
Lavanda sau levantica este o planta originara din zona Mediteraneana, considerata arbust de talie mica, cele mai vechi plantatii de acest gen, de aproape 100 de ani, fiind gasite in Vestul Europei.