Clujeanul care ajuta copiii sa se apropie de natura: povestea „ultimului dac”

Facebook
Twitter

La ferma sa vin si copii de la centrele de minori care invata sa calareasca si sa traga cu arcul.

„Eu am facut dintotdeauna ce mi-a placut. Am visat cai de mic. Am facut calarie, am facut scrima, am explorat pesteri. M-am jucat, am citit, am stricat lucruri, le-am reparat. Am iubit. N-am urat. Mi-a placut sa cant, sa dansez, sa scriu versuri sau doar vorbe, sa ma gandesc la ce vreau sa fac si sa imi urmez visele”, povesteste Mugur Pop, un roman din judetul Cluj, caruia cei care-l cunosc ii mai spun Gerula – sau ultimul dac. Si poate, totusi, este doar primul dac liber al epocii moderne, deschizand drumul unei serii de oameni noi pe care chiar el ii invata, cu pasiune si rabdare, arta de a trai frumos.

Locuieste intr-o ferma aflata in apropierea orasului Cluj-Napoca, alaturi de cai, de oi, de capre si caini; este inginer horticol, instructor de ghizi ecvestri, instructor de echitatie, formator de animatori in natura, crescator de animale, potcovar si cate altele. Printre activitatile pe care le desfasoara se numara calaria de agrement, turismul ecvestru, educatia copiilor in natura, ecoturismul in arii protejate, activitatile asistate de animale, reconstituirea istorica, arheologia experimentala, luptele calare sau agricultura bio.

„Activitatea mea este viata mea. Eu nu am un serviciu anume. Am o viata de trait. Cum stiu mai bine. Cred ca daca am vreun rost pe lumea asta este sa pun si eu umarul cum pot, sa o facem sa fie mai buna. Pentru toti. Oricare dintre noi si toti laolalta trebuie sa facem tot ce putem mai bine acolo unde muncim si traim”, rezuma Mugur Pop lucrurile pe care le face.

A avut o copilarie care i-a influentat in mare masura alegerile. Desi crescut la oras, a fost dintotdeauna fascinat de natura.

„Am inceput de timpuriu sa merg in munti cu prieteni mai mari, speologi, sa cautam si sa exploram pesteri. Asa am cunoscut satele din Apuseni si mai apoi din toti Carpatii, pe care daca nu i-am cercetat pe dinauntru, i-am strabatut pe dinafara, mai ales calare”, povesteste „ultimul dac”.

Crescut intr-o familie in care a fost inconjurat de multe femei – mama, bunica, sora, matusa – a deprins cu usurinta treburile casnice: crosetatul, croitul, gatitul.

„Cred ca familia trebuie sa iti creeze un mediu stimulativ, sa iti dezvolte creativitatea, dar in egala masura si responsabilitatea. Sa faci lucruri, fie ca uzi gradina sau repari un robinet. Lucrurile astea toate sadesc in noi seminte care mai apoi vor da rod”, marturiseste Mugur Pop.

Si tot de mic a visat cai si si-a dorit sa traiasca in natura, pentru ca natura inseamna viata, potrivit publicatiei Romania Rurala. Si dupa ce a inceput sa dea contur visului sau, a inceput sa-l imparta, cu generozitate, si altora. La ferma sa primeste copii de la centrele de minori din judetul Cluj. Periodic, acestia petrec cateva ore la ferma, unde interactioneaza cu animalele. Mugur Pop ii invata sa calareasca, sa traga cu arcul, contribuind la dezvoltarea lor emotionala. O data pe saptamana, vinerea, sunt adusi cate sase copii cu  deficiente neuromotorii de la Scoala Speciala Transilvania, care fac calarie asistata si exercitii de motricitate. Tot aici vin si angajati ai corporatiilor, care afla ca liderul nu este cel impus, ci doar cel nativ, iar caii, de exemplu, nu fac diferenta intre oamenii bogati si cei saraci, intre sefi sau subalterni, ei doar simt omul din spatele hainelor.

Cel care strabate padurile calare, cu arcul in spate si imbracat in straie de dac considera ca este esential sa rezonezi cu natura. Ca universul rural romanesc este parte din visteria tarii si este depozitarul unor valori ce trebuie pastrate si date mai departe.

Tocmai de aceea se ocupa de educarea copiilor in natura si in spiritul ei, prin programele „Scoala Naturii” si „Scoala lui Gerula”, derulate de catre Asociatia „Descopera Natura”. Aceasta este o organizatie non-profit infiintata cu scopul de a dezvolta programe prin care tinerii si copiii sa aiba experiente directe in mijlocul naturii, sa invete ce inseamna conservarea mediului, sa interactioneze cu animalele, sa descopere farmecul traditiei si al obiectelor manufacturate din elemente naturale.

Activitatile principale sunt calaria de agrement, traseele de turism ecvestru, aventura calare, dezvoltarea personala si emotionala, leadership-ul cu cai, interpretarea naturii, programe pentru copii sau adulti. Si mai presus de toate doreste sa-i invete, pe cei mici si pe cei mari deopotriva, ca una dintre cele mai grave boli ale omenirii este indiferenta. O boala a carei cauza poate fi prostia, sau rautatea, sau poate doar slabiciunea, dar care ucide totul in jurul sau. Astfel de activitati se desfasoara fie la ferma lui Mugur Pop, fie in diferite locatii din tara.

Un exemplu este seria de activitati derulata in anul 2013, cu ocazia saptamanii „Scoala altfel”, in Bucuresti, Brasov si Cluj, in care 1.700 de elevi din ciclul primar, in grupe de 30-40 de copii, au primit informatii despre natura si despre lumea plantelor. Ca presedinte al acestei asociatii, Mugur Pop participa la diverse festivaluri din tara, cu ateliere de calarie pentru incepatori sau calarie terapeutica.

„Scoala Naturii” functioneaza de 15 ani, iar prin programele derulate, in scoli sau la ferma, copiii invata adevaratele relatii dintre oameni, plante si animale. In prezent, se afla in pregatire programul „Scoala Pamantului”, care va avea si o parte practica. Copiii, dar si adultii, vor putea lua lectii de gradinarit, vor primi  informatii despre plante si despre modul in care acestea ne influenteaza viata.

„Nu ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit. Ai nevoie de multa intelepciune ca sa eviti nefericirea. Viata este frumoasa atunci cand stii sa te bucuri de tot ce vine, bun sau greu. Sa traiesti cu ce ai. Si sa duci mai departe mostenirea primita in pastrare pentru cei care vin.” Mugur Pop

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE