Schimbarile climatice urmeaza sa aiba un impact din ce in ce mai puternic asupra securitatii alimentare a Uniunii Europene. In acest context, si tara noastra s-ar putea confrunta cu dificultati de productivitate, in special din cauza inundatiilor si a secetei, arata o analiza oficiala a Ministerului Agriculturii.

Intr-un scenariu de incalzire moderat, se preconizeaza ca Europa va beneficia in ansamblu de mici cresteri de productivitate in sectorul vegetal, in paralel cu existenta unor variatii regionale. Europa de Nord si zonele inalte (mai ales regiunile alpine) vor inregistra initial o crestere a productivitatii si o expansiune a culturilor si a terenului agricol, dar regiunile sudice vor fi afectate in mod negativ de incalzirea globala si de deficitul de apa. Totusi, este de asteptat ca aceste beneficii initiale sa fie depasite de inundatii mai frecvente si de instabilitate a solului in zonele mentionate anterior.

Se preconizeaza ca pe termen mediu si lung schimbarile climatice vor afecta din ce in ce mai mult Romania si sectorul sau agricol. Romania va trebui sa se astepte la o crestere constanta a temperaturii medii anuale, asemanatoare cu proiectiile pentru Europa, care poate varia intre 0,5 °C si 1,5 °C pana in 2029 si intre 2,0 °C si 5,0 °C pana in 2099, in functie de scenariul global.

Este de asteptat ca modelele de precipitatii sa se schimbe in mod semnificativ si sa produca un impact teritorial diferentiat in Romania. Partea de nord a tarii va obtine probabil castiguri de productivitate a culturilor pe termen mediu, dar va fi supusa la inundatii mai mari pe timpul iernii si la probleme din cauza lipsei de apa in timpul verii. Sudul si sud-estul Romaniei vor fi mai grav afectate, iar valurile de caldura si de seceta vor duce la o scadere generala a productivitatii si a productiei din sectorul vegetal, arata o prognoza realizata de Comisia Europeana si publicata in Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu si lung orizont 2020 – 2030.

Efectele climatice preconizate in agricultura UE. Sursa: Comisia Europeana

Unele modele climatice prevad ca, in absenta actiunilor de atenuare a efectelor schimbarilor climatice, recoltele si randamentele individuale ar putea fi afectate in modul urmator:

  • Porumb: intr-un scenariu „cald”, UE se confrunta cu o posibila scadere a productiei cu 9%, comparativ cu o valoare initiala din 2000, iar acest lucru va afecta in principal Franta, Romania, Italia, Ungaria si Spania. Intr-un scenariu „rece”, totusi, Romania s-ar putea chiar sa inregistreze o crestere de 15-20% a productiei de porumb.
  • Floarea soarelui: atat in scenariul cald cat si in cel rece, Romania trebuie sa se astepte la o scadere a productiei de floarea-soarelui de pana la aproximativ 14% pana in 2030. Se preconizeaza ca si alti producatori din UE (Bulgaria si Ungaria) vor fi afectati in mod similar.
  • Grau: Romania ar putea fi afectata in mod semnificativ in scenariul rece (-25% pana in 2030), dar aceasta ar putea beneficia de fapt de o crestere a productiei in cadrul unui scenariu cald (7%).

Comparativ, un scenariu cald ar afecta Europa de Nord si de Vest (Franta, Belgia, nordul Germaniei, Polonia, Lituania) si ar favoriza tarile din sud, in timp ce un scenariu rece ar afecta cel mai semnificativ Polonia si anumite parti ale Germaniei.

Share on Facebook