Ciobanii ameninta ca vor relua protestele daca legea vanatorii nu va fi modificata pana la sfarsitul lunii ianuarie 2016

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Crescatorii de ovine vor relua protestele in Capitala daca Legea vanatorii nu va fi modificata pana la sfarsitul lunii ianuarie 2016, chiar daca in ultimele zile „a fost facut un mic pas in rezolvarea situatiei”, informeaza un comunicat al Federatiei Agrostar.

„Protocolul incheiat intre Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Federatia Agrostar in vederea modificarii Legii 407/2006 modificata si completata, prin Ordonanta de Urgenta, in urma protestului crescatorilor de ovine si caprine, nu rezolva toate carentele legii. Astfel, in continuare ramane Art. 4 (1) — “Nimeni nu are dreptul de a vana pe terenul proprietatea altuia fara a avea asupra sa autorizatia de vanatoare”. Ceea ce inseamna ca, in continuare, fermierilor le poate fi tulburata posesia, legea permitand acest lucru. Nici problema despagubirilor nu a fost rezolvata. Crescatorii de animale nu sunt despagubiti de catre asociatiile de vanatori care se ocupa de fondurile de vanatoare, atunci cand animalele salbatice din fondul de vanatoare de care acestia au grija le ataca stanele sau le distrug recoltele. Prin urmare, consideram ca s-a facut un mic pas in rezolvarea situatiei, dar asteptam cu interes ‘constituirea grupului de lucru’, convenita prin Protocol, pentru a putea trece la modificarea legii, grup de lucru care inca nu s-a constituit. Daca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2016 legea nu va fi modificata, crescatorii de ovine si caprine afiliati la Agrostar sunt hotarati sa reia protestele”, a declarat secretarul general al Federatiei Agrostar, Horatiu Raicu.

Federatia Agrostar a facut un prim pas, prin propunerile avansate de Sindicatul Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, materializate intr-un proiect de lege depus in Parlament.

„Propunerile de modificare sunt insusite si sustinute intru totul de MADR, dar pentru a se putea indrepta greselile facute prin acest act normativ este nevoie de Ordonanta de Urgenta, care poate modifica Legea, iar exemplul articolului dat mai sus consideram ca justifica urgenta actului”, mai noteaza comunicatul Federatiei Agrostar.

Peste 3.000 de ciobani au protestat marti, 15 decembrie, la Parlament, fata de prevederile Legii vanatorii care reduc numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii si interzic infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE