Din cauza embargoului rus si a variatiilor inregistrate pe piata europeana, pretul carnii de porc este cu circa 17% mai mic anul acesta decat in 2014. Cu toate acestea, in perioada sarbatorilor, preturile produselor realizate din carne de porc urmeaza sa creasca cu circa 10%, a apreciat Vladimir Manastireanu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), conform Agerpres.

„Comparativ cu anul 2014, cand s-a inregistrat un varf in luna iulie de 6,39 lei/kg la carnea de porc in viu, in luna octombrie 2015 pretul a scazut la 5,28 lei/kg in viu, respectiv cu circa 17,4%. Acesta este influentat de variatiile pretului pe piata europeana din cauza embargoului impus de Rusia si datorita instituirii depozitarii private din luna martie (4,56 lei/kg) pana in luna mai (4,98 lei/kg), perioada in care s-au retras cantitati mari de carne de porc de pe piata. Referitor la volumul vanzarilor de preparate din carne, avem o crestere medie intre 10 — 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut la preparatele din carne. Noi putem face evaluari doar la nivelul supermarketurilor nu si pe comertul din targuri, specific acestei perioade a anului”, a declarat Vladimir Manastireanu.

In privinta carcasei de porc, pretul acesteia a inregistrat o „cadere” cu 22,5% fata de 2014, de la 7,5 — 8 lei/kg, la 6 — 6,2 lei/kg in prezent, iar la carnea de porc de lucru (CPL), respectiv cea folosita in fabrici pentru preparatele din carne, s-a redus cu 13,4% de la 7,54 lei/kg (pret mediu CPL) in 2014 la 6,53 lei/kg (pret mediu CPL) in 2015, potrivit datelor ARC.

De curand, ministrul Agriculturii a anuntat ca sectorul de carne de porc din Romania va beneficia de un sprijin financiar in valoare de 2,37 de milioane de euro, din ajutorul european de 11,1 milioane de euro.

Acest sprijin financiar se va acorda in functie de efectivul mediu de scroafe sau/si scrofite in perioada 1 ianuarie – 31 august 2015. Crescatorii, pentru a primi sumele, vor fi nevoiti sa demonstreze ca detin ferme de suine avizate de ANSVSA si inregistrate la Registrul National.

Share on Facebook