Saptamana aceasta, la Mainz, in Germania, are loc Congresul Mondial al Viei si Vinului, in cadrul caruia peste 450 de oameni de stiinta, producatori de vinuri si oficiali guvernamentali din 46 de tari, discuta despre provocarile cu care se confrunta aceasta industrie, informeaza Agerpres.

Expertii incearca sa gaseasca solutii de a face fata efectelor schimbarilor climatice si de a limita continutul de alcool din vin in conditiile in care strugurii au un continut mai mare de zahar pe fondul temperaturilor mai ridicate. Este cunoscut faptul ca taria alcoolica potentiala a unui vin este determinata de concentratia de zaharuri a fructului.

„Dorim sa ne concentram pe calitate, originalitate si caracteristici regionale, mai degraba decat pe cantitate”, a anuntat secretarul de stat adjunct Peter Bleser in deschiderea congresului.

O alta problema pe care producatorii de vin o reclama este si scadere constanta a consumului de vin din 2008, de la 250 milioane la 240 milioane de hectolitri consumati la nivel mondial, a declarat Jean-Marie Aurand, director general al Organizatiei Internationale a Viei si Vinului.

Congresul Mondial al Viei si Vinului a debutat luni si va continua pana vineri.

Si la nivelul Romaniei, productia de vin a scazut cu 20% in 2014, pana la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri, in 2013, conform datelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIVV). Cu toate acestea, Romania ocupa in continuare locul 12 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin.

In cadrul Uniunii Europeane, Romania se afla pe locul 5 din punct de vedere al suprafetei cultivate cu vita de vie, dupa Italia, Spania, Franta si Portugalia, si pe locul 6 la productia de vinuri.

 

Share on Facebook