Evaziune fiscala in curtea MADR. Comerciant: “Nu am eliberat bon fiscal deoarece clientii nu au cerut”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca si-au vandut produsele in curtea Ministerului Agriculturii, la Targul de Craciun, unii comercianti au preferat sa incaseze bani de la clienti fara sa le elibereze acestora bonuri fiscale. Intrebati de ce practica un comert nefiscalizat, vanzatorii au cautat nenumarate scuze: aglomeratia, statul de vorba si chiar dezinteresul clientilor de a cere bon.

La mai putin de 10 metri de intrarea in sediul MADR, un producator din localitatea Baia, judetul Suceava, vinde de zor preparate din carne. Zambeste larg si se ocupa in mod activ de fiecare client in parte, insa nici unul dintre acestia nu primeste bon fiscal, desi casa de marcat este vizibila pe tejgheaua comerciantului.

Discutie reporter StiriAgricole.ro – comerciant:

– Ati vandut mai multe produse in ultimele 5 minute, la diversi clienti, insa nu ati dat bon.

– Ba da, chiar am folosit casa de marcat frecvent. Am dat bonuri, fara sa astept de multe ori solicitarea clientului.

– Dar la ultimii 3-4 clienti nu ati dat.

– Poate am stat de vorba mai mult. Dar am dat, sa stiti. Nu e nicio problema.

– Banuiesc ca nu lucrati pe norma de venit…

– Nu…

– Am observat ca aveti casa de marcat, adica sunteti in regula din acest punct de vedere.

– Da. Suntem in regula din toate punctele de vedere. Nu luam (bani – n.r.) sub alte forme… Ne facem treaba cu seriozitate.

La un alt stand, tot cu preparate din carne, situatia se repeta. Vanzatoarele servesc de zor clientii, insa nimeni nu primeste bon fiscal. Intrebate de ce realizeaza comert la negru, acestea motiveaza ca de vina sunt mai degraba clientii, pentru ca nu au solicitat dovada tranzactiei.

Discutie reporter StiriAgricole.ro – comerciant:

– Am vazut ca ati vandut mai multe produse, insa nu ati eliberat bon fiscal. De ce?

– Pentru ca nu au cerut (clientii – n.r.). Dar mai bine vorbiti cu colega mea.

– Eliberati bonuri fiscale pentru produsele vandute?

– Sigur ca da.

– La ultimii clienti nu ati eliberat din cate am vazut. De ce?

– Nu am reusit sa le dam, intr-adevar. Am fost foarte aglomerate.

Daca in ceea ce priveste comerciantii, lucrurile sunt destul de clare, am vrut sa aflam si de ce clientii nu s-au obisnuit inca sa solicite dovada tranzactiei.

Discutie reporter StiriAgricole.ro – client:

– Am observat ca ati cumparat mai multe produse de la un stand, dar nu ati primit bon fiscal. De ce nu ati cerut?

– Eram mai mult preocupat de calitatea produselor, asta-i tot.

O alta clienta care nu a primit bon fiscal afirma ca a fost pur si simplu neatenta la acest aspect, insa recunoaste ca prin acest mod contribuim cu totii la “inechitati”.

Discutie reporter StiriAgricole.ro – client:

– Ati cumparat mai multe produse. De ce nu ati cerut bon fiscal?

– Efectiv, a fost o chestie de neatentie. Acum ca mi-ati atras atentia, am vazut ca mai erau inaintea mea persoane si nimanui nu i s-a dat bon.

– Si vi se pare normal acest lucru?

– Nu, fireste. Aveti dreptate. Asa contribuim cu totii la inechitati. In tot ce se intampla e si vina noastra ca nu luam atitudine. De data asta, sincer, a fost pur si simplu neatentie.

Ce spune Ministerul Agriculturii despre comertul nefiscalizat din curtea sa

In urma unei solicitari adresate de StiriAgricole, Ministerul Agriculturii (MADR) a precizat, prin biroul de presa, ca participantii de la Targul de Craciun „erau obligati sa respecte legislatia nationala, astfel nici un operator economic nu este exonerat de raspunderile ce-i revin potrivit legii”.

„Conform prevederilor art. 2 din Ordonanta de Urgenta nr. 28 din 25 martie 1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale „Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1) incasarile efectuate din urmatoarele activitati: a) comertul ocazional cu produse agricole din productie proprie efectuat de catre producatorii agricoli individuali, autorizati in conditiile legii, in piete, targuri, oboare sau in alte locuri publice autorizate”, se arata in raspunsul MADR.

De asemenea, Ministerul Agriculturii a precizat ca la intrarea in targ „agentii economici au prezentat pe langa documentele sanitare-veterinare si casele de marcat (cei care trebuiau sa detina). Totodata, a fost verificata functionalitatea caselor de marcat”.

Despre comertul nefiscalizat din curtea Ministerului Agriculturii l-am intrebat si pe Vladimir Manastireanu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

„Comerciantii sunt obligati sa elibereze bon fiscal. Doar acest lucru demonstreaza ca desfasoara un comert legal, in baza legilor fiscale din Romania”, a precizat Vladimir Manastireanu.

In fiecare an, statul roman este pagubit cu peste 1 miliard de euro din cauza comertului ilicit de fructe, legume si cereale.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a gazduit in curtea institutiei “Targul de Craciun” in perioada 18 – 20 decembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE