Povestea olandezului care a obtinut fonduri europene nerambursabile ca sa-si faca ferma de vaci in Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin proiectul „Infiintare ferma de vaci de 1.000 de capete in comuna Garbova, judetul Alba”, olandezul Jan Gijsbertus de Boer, administratorul companiei Agrar Apold SRL, a reusit sa obtina peste 5 milioane de lei prin Axa 1 a Programului National de Dezvoltare Rurala, Masura 121.

Garbova este o comuna in judetul Alba, care are in componența 3 sate: Garbova (resedinta), Carpinis si Reciu. Localitatea Garbova se situeaza in partea de sud a Transilvaniei, in marginea de sud a depresiunii Secașului si la poalele muntilor Sebesului si Cibinului. Satele vecine sunt Carpinis si Reciu, cu acestea impreuna formand comuna Garbova, iar la o distanta mai mare se invecineaza cu localitatile Miercurea, Dobarca, Poiana si Jina, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. La 40 km se afla Alba Iulia, la 49 km Sibiul si la 5 km, soseaua internationala E15.

Suprafata totala a comunei este de 50 km patrați, altitudinea medie a comunei fiind de 359,7 metri. Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia comunei Garbova se ridica la 2.050 de locuitori, in scadere fata de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 2.059 de locuitori.

Astazi, printre locuitori se numara si Jan Gijsbertus de Boer, cetatean olandez care a venit sa investeasca in Transilvania in anul 2007, fiind atras de calitatea solurilor si de cantitatea de precipitatii cazute, in medie, in decursul unui an.

Grupul DN Agrar este format din 16 firme, avand la baza o colaborare germano-olandeza. Compania este administrata de Jan Gijsbertus de Boer.

Au fost facute teste de sol in Transilvania, mai precis in judetul Sibiu. Planul pe termen lung a fost sa imbine agricultura cu zootehnia. Jan de Boer are ferme de vaci de lapte si in Germania și cunostea potentialul Romaniei in domeniul zootehnic cand a venit aici.

S-a inceput cu arendarea de terenuri pentru a stabili baza furajera necesara hranei animalelor. S-a hotarat, la nivel administrativ, stabilirea in judetele Alba, Sibiu si Hunedoara.

Prin proiectul de fata s-a realizat construirea a doua grajduri si a unei sali de muls. Apoi, din fonduri proprii, s-au construit inca doua grajduri, un corp administrativ si silozuri.

Cifra de afaceri aferenta DN Agrar Apold la finalul anului 2010 a fost 728.407 lei, la finalul anului 2011 a fost 7.855.033 lei, iar la finalul anului 2012 a fost 20.080.476 lei. Daca facem o comparatie intre anul 2010 si 2011 s-a inregistrat o crestere a cifrei de afacere in cuantum de 978,38 %. In prezent ferma are 35 de angajati.

Proiectul implementat cu fonduri europene nerambursabile prezinta sustenabilitate financiara, contribuie la dezvoltarea economica si sociala a zonei si are in vedere protectia mediului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE