septembrie 19, 2021

Ministrul Agriculturii: S-au irigat doar 150.000 hectare, desi sistemele functionau pentru 385.000 hectare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Miercuri, 17 august 2016, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ministrul Achim Irimescu, alaturi de secretarii de stat Daniel Botanoiu si Daniela Giurca, au avut o intâlnire de lucru cu Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) si cu presedintele Ligii OUAI-urilor, Viorel Nica.

La sedinta au participat si directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Eugen Popescu, directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, Dana Rebega, directorul general al Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, Florin Ionut Barbu, alaturi de experti ai MADR.

Intâlnirea a avut ca scop stabilirea masurilor necesare accelerarii absorbtiei fondurilor europene puse la dispozitia organizatiilor de imbunatatiri funciare prin submasura 4.3 – irigatii (Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – Componenta infrastructura de IRIGATII) din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

In introducere, ministrul si-a exprimat regretul ca in ciuda faptului ca erau pregatite pentru a fi irigate 385.000 hectare, in 2016, s-au irigat in jur de 150.000 hectare, dorind totodata sa afle care sunt cauzele pentru care nu au existat solicitari pentru irigat din partea fermierilor, in zonele unde era posibila operatiunea.

In alta ordine de idei, ministrul a incercat sa afle de la reprezentantii OUAI-urilor de ce nu exista interes pentru depunerea de proiecte pe submasura 4.3 – componenta irigatii. „Intrucât sunt fonduri europene disponibile, ne dorim sa construim un sistem care sa acopere o arie cat mai mare, referindu-ne aici la infrastructura secundara, iar banii europeni disponibili prin PNDR 2014-2020 – Submasura 4.3 – „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta irigatii – sa fie cât mai bine utilizati pentru a veni in sprijinul a cât mai multor beneficiari”, a mentionat ministrul Irimescu in cadrul discutiilor.

La rândul lor, fermierii au amintit o parte din problemele cu care se confrunta in realizarea proiectelor prin PNDR 2014-2020, venind cu exemple concrete din Ghidul Solicitantului pentru 4.3 – indeosebi Anexa 6 – care, potrivit fermierilor, nu acopera nevoia reala a României. Conducerea MADR a ascultat problemele expuse de cei prezenti in sala si le-a sugerat acestora sa transmita propuneri concrete care vor fi analizate la nivel de experti in cadrul Ministerului, pentru a veni in sprijinul fermierilor. De altfel, MADR – ANIF – AFIR si reprezentantii OUAI-urilor lucreaza la imbunatatirea acestei Anexe, astfel incât sa poata fi acoperita nevoia reala a României referitoare la sistemele de irigatii din infrastructura secundara.

De asemenea, reprezentantii OUAI-urilor au aratat ca lipsa echipamentelor si a utilajelor pentru irigat, canalele colmatate sunt alte probleme care ii impiedica sa irige terenurile, desi acestea se afla in zonele amenajate pentru irigat.

Pentru cresterea suprafetelor care se iriga se analizeaza posibilitatea operationalizarii unei scheme care are ca scop acordarea de ajutoare de minimis Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii si/sau Federatiilor de Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, care aplica irigatii pe suprafete agricole aflate in amenajari. Masura are in vedere compensarea costurilor cu serviciile prestate de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, respectiv pentru energia electrica consumata si apa pentru irigatii livrata pâna la statiile de punere sub presiune ale beneficiarilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE