Bogdan Iliescu, Bursa Romana de Marfuri: Stocurile mari tin preturile cerealelor pe loc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pretul graului, cat si al porumbului vor avea un trend in general descendent, in principal din cauza stocurilor mari, anunta Bogdan Iliescu, Head of Agriculture Division in cadrul Bursei Romane de Marfuri.

„In august avem urmatoarele caracteristici generale si anume stocurile mari care dau batai de cap, facand ca preturile sa ramana pe loc sau sa scada. (…) Graul arata astfel echilibrat, prin urmare preturile nu vor creste, ci din contra”, noteaza Bogdan Iliescu pe blogul sau.

grau

In ceea ce priveste porumbul, productia va fi una mai redusa, de circa 8,5 milioane de tone, din cauza secetei, estimeaza Bogdan Iliescu.

La porumb, in afara de tara noastra unde este seceta si productie mica estimata la 8,5 milioane tone, pretul nu va avea o evolutie accentuata de crestere decat sub presiunea fermierilor care refuza sa vanda la intern. Constanta nu va da preturi mari din cauza productiilor internationale mari asa cum arata graficele. Va mai creste pretul in octombrie, noiembrie, dar nu va mai fi ce a fost”, spune Bogdan Iliescu.

porumb

In ceea ce priveste floarea-soarelui, Bogdan Iliescu estimeaza ca productia Romaniei va fi de 2 milioane de tone fata de 1,75 milioane de tone anul trecut. Productia Ucrainei va fi de 15 milioane de tone, fata de 13 milioane de tone din 2015.

„Pretul uleiului brut de floarea soarelui are tendinta de scadere, iar floarea soarelui in mod normal la astfel de productii nu are de ce sa creasca decat pe fonduri de zvonistica, manipulare. Pretul la fermieri este de 1,35-1,4 lei/kg maxim, iar contractele se realizeaza la 1,35 leikg. Poate vor fi cresteri artificiale, dar nu se intrevad din cifre cresteri majore”, a mai precizat Bogdan Iliescu.

La data de 16 august 2016 se inregistrau urmatoarele preturi la cereale

  • Grau Constanta FCA 153 euro/MT adica 0.68 lei/kg scade graul nu sunt cumparatori fermierii stocheaza
  • Grau intern Muntenia 127 euro 0,565 si scade e curba descendenta la MATIAF este 164 euro/MT si este in scadere
  • Matif Porumb constant 166 euro/MT
  • Porumb Constanta este 146 de euro/MT FCA si este constant cu tendinta de mentinere
  • Porumb intern Romania este 136 de euro/MT adica 0,61 lei/kg si creste la intern
  • Floarea Soarelui la Constanta 362 USD/MT FCA Constant
  • Floarea Soarelui Pe intern Romania scade de la 1,42lei /kg (crestere speculativa vineri) la 1,36 -1,35 lei/kg exworks fermieri Muntenia
  • Floarea Soarelui Bulgaria scade de la 1,42lei/kg la 1,35 lei/kg ex works Bulgaria

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE