La data de 7 decembrie, graul de panificatie era comercializat pe piata din Banat cu 134 euro/tona, in scadere cu 7 euro aproape fata de pretul de cumparare inregistrat cu o saptamana in urma.

Preturi ceva mai bune se inregistreaza in zona Munteniei, acolo unde graul pentru panificatie este comercializat cu 156 de euro pe tona. In zona Olteniei, graul pentru panificatie era comercializat la data de 7 decembrie cu 142 euro pe tona.

In ceea ce priveste graul furajer acesta este comercializat cel mai scump in zona Olteniei, cu 137 de euro pe tona. In zona Munteniei acesta este vandut cu 132 de euro pe tona, iar in banat cu 110 euro pe tona.

La porumb, pretul de comercializare in zona Banatului este de 124 de euro pe tona, in urcare cu circa 2 euro fata de pretul de cumparere din 30 noiembrie. De asemenea, in Muntenia, pretul porumbului a ajuns la circa 135 de euro pe tona, de asemenea si aceasta fiind in urcare.

Pentru zona Olteniei, pretul porumbului a inregistrat in 7 decembrie o scadere de aproape 7 euro, ajungand la un pret de 132 de euro pe tona.

Orzul pentru furaj are un pret de comercializare de 124 de euro pe tona in Banat, 119 euro pe tona in Muntenia si 121 de euro pe tona in Oltenia.

Preturile sunt franco depozit, exclusiv TVA, colectate, prelucrate si transmise de Directiile pentru agricultura judetene.

FAO si-a actualizat previziunile, preconizand astfel stocuri record de cereale la nivel mondial pana la sfarsitul anului 2017. Conform rezumatului FAO privind Cererea si Oferta de Cereale, perspectivele de productie, in special pentru grau si cereale grosier, s-au imbunatatit in mod progresiv de la inceputul sezonului de comercializare in curs. FAO se asteapta in prezent ca stocurile de cereale din intreaga lume sa se ridice la 670 de milioane de tone, in crestere cu 1,4 la suta fata de sezonul trecut.

Stocurile de grau se considera ca vor creste pana la un nou record de 238.5 milioane de tone, cu o crestere concentrata in China, Statele Unite si Federatia Rusa. Stocurile de orez la nivel mondial se estimeaza sa ajunga pana la 171 de milioane de tone, in timp ce stocurile de cereale grosier se preconizeaza ca vor creste pana la 261 de milioane de tone in conditiile in care o mare acumulare a stocurilor de porumb in Statele Unite va compensa scaderea considerabila din China.

Prognoza pentru productia mondiala de cereale in 2016 a fost estimata la 2 577 milioane de tone, cu 1,7 la suta peste rezultatul anului 2015. Niveluri record de productie sunt prognozate pentru orez si porumb.