Un nou protest de amploare al fermierilor ar putea avea loc in septembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ciobanii ameninta ca in luna septembrie ar putea relua protestele in Bucuresti, daca parlamentarii nu opereaza modificarile promise anul trecut in Legea Vanatorii, se arata intr-un comunicat al Federatiei Oierilor de Munte.

Federatia Oierilor de Munte atrage atentia asupra intensitatii si agresivitatii excesive ale atacurilor animalelor salbatice asupra fermelor agroozootehnice. In ultimele zile am primit zeci de apeluri de la membri ai federatiei noastre din judetele Harghita, Caras-Severin, Mures, Salaj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Valcea, Brasov, etc., prin care suntem anuntati de situatia disperata in care se afla fermierii din cauza distrugerilor provocate de atacurile porcilor mistreti, ale lupilor si ursilor, atacuri care nu numai ca omoara animalele domestice, dar pun intr-un real pericol zeci de vieti omenesti.

Doar din randul membrilor nostri, am fost informati de 29 de atacuri ale ursilor care s-au soldat cu 6 internari in spital si 1 decedat, din randul ciobanilor. In judetul Brasov au fost semnalate atacuri ale lupilor, numai in zona Sacele rapind 300 de oi in ultimele 7 zile.

Datorita conditiilor prielnice si schimbarilor climatice din timpul iernii, ne confruntam cu o incarcatura excesiva pe habitate, ajungand ca in Platoul Bucegi sa avem cu 317% mai multi ursi decat prevede legislatia europeana, conform unui studiu privind diminuarea impactului dintre om si urs.

Principala problema pleaca de la faptul ca administratorii fondurilor de vanatoare nu hranesc animalele, iar cand o fac, utilizeaza carne si dulciuri expirate cu continut ridicat de proteina in cazul ursilor, desi este interzis, stimulandu-le premisele de a ataca animalele domestice, populatia si creste capacitatea de a se inmulti usor si repede.

Crescatorii de animale atrag atentia ca legislatia existenta este greoaie, sunt sute de cereri de despagubire care se depun la primarii si raman fara o rezolvare, iar cele care se solutioneaza primesc sume de bani mult diminuate dupa luni de zile sau chiar ani.

Constatam cu durere ca actiunea de protest a ciobanilor din 15 decembrie 2015 a fost in zadar si se impune reluarea protestului, deoarece pana in acest moment nu s-au operat modificari in legea nr. 407/2006 privind Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic cu modificarile si completarile ulterioare care sa corecteze legislatia.

Solicitam Guvernului aprobarea unei Ordonante pentru modificarea in regim de urgenta a legislatiei in vederea:

  • – simplificarii procedurii de despagubire asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi, pasunilor, efectivelor de animale domestice si plata de catre gestionarii fondului de vanatoare pe raza caruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalitati impuse de A.P.I.A. si acordarii acestora in timp util;
  • – inventarierea animalelor pe fiecare fond de vanatoare, habitat, dispunerea masurilor de eliminare in regim de urgenta a animalelor gasite in exces si asigurarea hranei animalelor ramase in habitat;
  • – recunoasterii mistretilor ca distrugatori;
  • – respectarea regimului proprietatii stabilit in Constitutia Romaniei;
  • – delimitarea fondului cinegetic doar in extravilan si utilizarea acestuia numai cu acceptul dat la notariat al proprietarului/utilizatorului terenului;
  • – introducerii in legislatie a unor prevederi prin care daca se constata infirmitati cauzate de atacuri sa se acorde pensie de intretinere, iar in cazul mortalitatilor, pensii de urmas de catre administratorii fondurilor de vanatoare din zona respectiva.

Asteptam sa ne aratati ca disperarea si strigatul nostru de ajutor a fost auzit, sa luati in regim de urgenta masurile care se impun pentru reglementarea acestei situatii, pentru ca ANIMALELE SALBATICE DIN FONDURILE DE VANATOARE au devenit un PERICOL NATIONAL si este nevoie de aprobarea unei ordonante in regim de urgenta.

In caz contrar ne vedem fortati sa dam curs numeroaselor solicitari venite din randul crescatorilor de animale si sa venim la Bucuresti in septembrie, intr-un numar mult mai mare decat in decembrie 2015, se mai noteaza in comunicatul Federatiei Oierilor de Munte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE