Protest de amploare in Capitala: peste 8.000 de crescatori de animale in fata Guvernului

Facebook
Twitter

Aproximativ 8.000 de crescatori de animale, din sectoarele bovine, ovine si porcine, vor participa astazi la un protest de amploare in fata Parlamentului, apoi la Guvernul. Manifestatia va incepe la ora 11, la Piata Izvor, si va continua de la ora 14.30 in Piata Victoriei.

Chiar daca marti reprezentantii crescatorilor de animale au reusit totusi sa obtina o revendicare importanta, si anume posibilitatea ca asociatiile si cooperativele din domeniul zootehnic sa ramana eligibile la subventia pentru pasuni, pe contractele existente, acestia au hotarat sa iasa in strada, mai ales pentru intarzierea subventiilor.

„Protestul va incepe la Piata Izvor, la ora 11.00, si va continua apoi, dupa ora 14.30, in Piata Victoriei. Vor participa aproximativ 8.000 de crescatori din sectoarele bovine, ovine si suine. Am avut marti o intalnire cu ministrul Agriculturii si am gasit o solutie tehnica pentru ca asociatiile si cooperativele sa ramana in continuare eligibile pentru subventia pe pasuni, pe contractele existente. E una dintre principalele noastre revendicari, insa mai sunt si celelalte”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

La protest vor fi prezenti si oierii de la munte, care vor cere autoritatilor si ca vanzarea terenurilor catre straini sa fie blocata timp de un an. „Vrem ca un an de zile sa nu se mai vanda terenurile catre straini, pana nu gasim o formula”, ne-a spus Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania.

Revendicarile Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania:

1. Modificarea graficului de implementare a modulelor de plati pentru plata ANTZ bovine, imediat dupa modulele de plata pentru vegetal (este cel mai simplu modul) si plata imediata a acestuia in luna martie 2016.

2. Eliminarea art. 12 din HG pentru distribuirea sumei stabilite in anexa la Regulamentul UE
nr. 1835/2015 al Comisie de acordare a unor ajutoare cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor.

3. Continuarea de urgenta si implementarea in maxim o luna a modificarilor legislative pe sectorul lapte, suspendate in Parlament din luna octombrie 2015, privind etichetarea produselor din lapte si conditiile care se impun in comertul cu lapte, pentru a mai salva ce se poate din sector.

4. Eliminarea taxei pe ambalaje, care din experienta noastra se va repercuta tot asupra producatorului, prin reducerea pretului de achizitie la poarta fermei.

5. Scutirea de la plata impozitului pe norma de venit a fermierilor pana la plata integrala a subventiilor.

6. Eliminarea interdictiei de accesare a pachetului 6 pajisti in agricultura ecologica in zonele de agromediu si dimensionarea financiara a pachetului 6 la 302 euro/ha rezultata din metodologia ICPA.

7. Sprijinul cuplat zootehnic ovine pentru 2016 sa faca exceptie de la inscrierea Registrul Genealogic. In momentul de fata sectorul nu este pregatit pentru a desfasura activitatea corect din punct de vedere tehnic, financiar, profesional, iar in RNE inregistratrea pe rase si varietati este o catastrofa. Consideram ca un program de genetica si ameliorare a raselor de ovine fortat va duce in derizoriu si va compromite pentru multi ani genetica si ameliorarea.

De asemenea, si Federatia Oierilor de la Munte a redactat recent principalele 24 de probleme cu care se confrunta in prezent acest sector. Crescatorii de animale cer ca subventiile sa le fie platite cat mai repede, deoarece altfel foarte multi oieri vor risca sa intre in faliment.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE