Fermierii disperati isi striga nemultumirea: „Ne-au nenorocit, o sa dam faliment!”. Incidente la protestul din Capitala

Facebook
Twitter

Peste 1.000 de crescatori de animale protesteaza in fata Parlamentului, nemultumiti de plata intarziata a subventiilor, lucru care, sustin acestia, le afecteaza puternic activitatea, fortandu-i sa intre in faliment. Veniti din toate colturile tarii, fermierii au fluierat si au strigat „Hotii” fata de autoritati.

Pentru a preintampina momente similare cu protestele de anul trecut, in care fermierii au rupt cordonul de securitate instalat de jandarmi, numarul fortelor de ordine la actuala manifestatie a fost unul cu mult sporit. Cu toate acestea, a existat un moment in care crescatorii de animale furiosi au fortat cordonul de jandarmi, in incercarea de a ajunge in curtea Parlamentului.

Crescatorii de animale au venit la protest cu talangi, fluiere si chiar vuvuzele. Pe pancartele lor se putea citi mesaje precum: „Vrem bani pe munca noastra”, „Jos mafia din agricultura”, „Deputati si senatori nu uitati de agricultori”, „Vrem legea cooperativei!”, „Incurajati producatorii romani!”.

Organizatorul protestului, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, a declarat ca principalele revendicari ale manifestatiei de astazi vizeaza suspenderea dreptului de vanzare a terenurilor catre straini, precum si reviziurea Legii pajistilor.

„Dorim foarte mult sa se suspende legea vanzarii terenurilor catre straini, de asemenea, cerem o reviziure a Legii pajistilor din Romania, promovarea de urgenta a legii privind etichetarea laptelui si produselor lactate. Totodata, cerem eligibilitatea asociatilor crescatorilor de animale si a cooperativelor pentru a beneficia de subventiile pe suprafata. Dublarea ajutorului financiar de 11 milioane de euro. Ieri am gasit o solutie pe care o vom verifica in perioada urmatoare din punct de vedere legal, pentru ca la noi asa se intampla, dam o solutie, si cand zicem ca am rezolvat o problema, mai mult am incurcat fermierii si le dam mai mult sanctiuni. Avem aprobare la Izvor pentru 3.000 de persoane, urmand ca la Piata Victoriei sa aducem restul de 4.000 de persoane. A trebuit sa stau 14 ore la Primarie ca sa obtin autorizatia de protest. A fost criminala aceasta pozitie a Primariei”, ne-a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

protest2

Un crescator de vaci din Botosani este aproape disperat din cauza pretului extrem de mic cu care isi comercializeaza laptele.

„Vindem laptele cu 60 bani, cumparam baloti de lucerna cu 10-15 lei, Fiscul ne omoara. Au spus ca ne scutesc de impozite cand este seceta, nu ne-a scutit. Nu am primit subventii, am facut rate, am datorii la banci. Pentru un leu datorie la bugetul de stat, ne-au blocat conturile. Ne-au nenorocit. La Botosani avem o seceta cumplita, a scazut apa din fantani, nu avem apa sa le dam la animale. Aducem lapte de afara, noi ce facem cu el?”, si-a strigat nemultumirea un fermier din Moldova.

Un alt crescator, de aceasta data de oi, crede ca la anul va fi pus in situatia de a da faliment, mai ales ca multi dintre consumatorii romani sunt reticenti in a mai cumpara produse lactate romanesti dupa scandalul Bradet.

„De la anul trebuie sa platim cadastru si nu avem bani, o sa dam faliment, ca de cand s-a intamplat ce s-a intamplat cu Bradet, producatorii romani nu mai cumpara de la noi, spun ca avem bacterii in branza” a spus un alt cioban.

protest

De asemenea, fermierii prezenti la protest si-au aratat nemultumirea si fata de nivelul subventiilor din Romania, in comparatie cu alte tari europene.

„Vrem ca intr-un termen rezonabil si fermierii romani sa beneficize de subventii ca in alte tari din Europa. Dau ca exemplu Ungaria, care are de cel putin 5 ori peste subventia noastra. Mai mult decat atat, vrem ca plata subventiilor sa se faca la o anumita data, in fiecare an, altfel dam peste cap mereu planurile agricultorilor. Multi fermieri au penalitati extrem de mari atat la ANAF cat si la Primarii”, ne-a declarat Morutan Horia, presedintele Asociatia Crescatorilor de Ovine-Caprine din Alba.

Fermier: „Asociatiile sa fie lasate in pace”

„Suntem de la Fagaras, dintr-o comuna Ticusu Vechi, avem peste 2.000 de ovine, peste 100 de bovine, am venit aici pentru ca nu primim subventiile. Avem circa 300 de hectare de teren in proprietate. Ar trebui sa primesc in jur de 100.000 de euro anual. De 4 ani nu primim din cauza ca ne-a supradeclarat Primaria. Ei iau banii care sunt destinati adevaratilor fermieri. Ne-am judecat, am primit decizii irevocabile, si tot nu am primit banii. Intarziem in plata creditelor si o sa ne trezim ca ne ia turma de oi sau casa. Sa lase asociatiile de crescatori in pace sa-si faca treaba, noua nu ne trebuie cooperative. Sa dea subventiile la asociatii si la timp. Fermierul care e in asociatie nu sta pe gratis, se fac lucrari cu acei bani. E cea mai buna modalitate. Cum sa imparti 500 de hectare la 100 de fermieri? Va dati seama ca iese un haos? Pe ei ii intereseaza sa scoata terenurile la licitatie. Si vine strainul cu bani multi si le cumpara”, ne-a declarat oierul Sima Ioan.

protest3

La protest si-a facut aparitia si senatoarea Cristiana Anghel, care a declarat ca „exista interese mari, din afara Romaniei”, pentru a diminua productia interna si pentru a incuraja importurile.

„Nu am avut pamanat niciodata, nu sunt fermier, dar inteleg un singur lucru, ca daca nu reprezentam interesele oamenilor acestora, care de fapt muncesc ca sa ne hraneasca pe toti, o sa ajungem sa mancam branza de plastic si sa bem lapte de plastic. Eu n-am firme, contracte cu statul, interesele financiare, si o spun asumandu-mi un risc sunt fantastice. Si nu cele de aici, si ma refer la cele din Bruxelles. Vor sa fim o piata de desfacere, o colonie, pentru mizeriile lor”, a declarat in fata camerelor de filmat senatoarea Cristiana Anghel.

Protestul este programat sa dureze pana la ora 18.00. Crescatorii de animale vor porni din fata Palatului Parlamentului intr-un mars prin centrul Capitalei spre Palatul Victoriei, unde vor sta timp de doua ore.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE