ANSVSA incepe controalele in targurile de miei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA a dispus demararea actiunilor specifice perioadei premergatoare Sarbatorilor Pascale, intensificarea controalelor oficiale si a masurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfectiilor alimentare.

La aceste actiuni tematice vor participa medicii veterinari din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSA) dar si ai circumscriptiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).

In perioadele 21.03-27.03.2016 (Sarbatorile Pascale Catolice) si 14.04-03.05.2016 (Sarbatorile Pascale Ortodoxe) va fi asigurata permanenta, inclusiv in zilele de sâmbata si duminica, va fi afisat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Controalele urmaresc respectarea conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate târgurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica.

In toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate in care vor fi valorificate carnea si celelalte produse de origine animala se va asigura personal de specialitate.

Pentru informarea si constientizarea consumatorilor asupra riscurilor pentru sanatatea publica, care decurg in cazul taierii animalelor in spatii neaprobate si fara supraveghere sanitara veterinara, sau a achizitionarii de produse alimentare din spatii neautorizate, DSVSA judetene vor informa in scris primariile si prefecturile asupra acestor aspecte.

De asemenea, pentru asigurarea protectiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentantii altor institutii competente de la nivel judetean/local (primarii, consilii judetene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) si pot organiza actiuni comune de control in unitatile care produc, proceseaza, depoziteaza, si comercializeaza produse de origine animala, in limita competentelor stabilite de legislatia in vigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate de ANSVSA cu alte autoritati abilitate.

In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata ca, in târgurile de animale, in pietele agroalimentare, in unitatile de procesare sau in unitatile de desfacere nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare de functionare, DSVSA judetene vor aplica masura suspendarii activitatii, pâna la remedierea tuturor deficientelor si vor aplica sanctiuni, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE