Protest la MADR: Crescatorii de ovine solicita modificarea legii 407/2006. Marcel Andrei: „Este o lege neconstitutionala”

Facebook
Twitter

Aproximativ 100 de crescatori de ovine si caprine picheteaza la aceasta ora sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, acestia fiind nemultumiti de cele mai recente modificari ale legilor 407/2006 si 145/2014.

Protestul este organizat de Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania, afiliat Agrostar.

„Nu suntem de acord cu modificarea Legii 407/2006. In forma actuala, este o lege neconstitutionala care duce la desfiintarea sectorului de zootehnie. La art. 23 sunt trei alineate cu care nu suntem de acord. Primul dintre ele este cel care interzice pasunatul pe terenul agricol in perioada 6 decembrie – 24 aprilie. Nu stim cum o asociatie privata poate sa ne interzica ca pe terenurilor noastre sa pasunam animalele. Alt alineat care ne supara este cel care ne obliga sa avem doar doi caini la o stana. Ce facem cu doi caini daca ne ataca o haita de lupi sau un urs? Alt alineat care constituie un motiv al nemultumirii noastre este urmatorul: daca pe terenul nostru exista un habitat natural nu avem voie sa insamantam sau sa recoltam”, a declarat Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

Crescatorii de ovine si caprine, veniti in Bucuresti din judetele Arad, Sibiu, Gorj, Mures si Olt, au afisat pancarte cu urmatoarele mesaje: „Agricultura – bataia de joc a politicienilor” si „Agricultura – Nu se face cu declaratii politicianiste”.

Revendicarile crescatorilor de ovine si caprine din Romania:

  • Modificarea urgenta a Legii 407/2006 cu modificarile din 24 iulie 2015;
  • Modificarea Legii 145/2014, in special a prevederilor legate de carnetul de comercializare;
  • Identificarea animalelor sa treaca în sarcina crescatorilor si a asociatiilor care efectueaza COP;
  • Disparitia monopolului detinut de medicii veterinari de libera practica prin eliminarea contractelor de concesiune;
  • Legea pajistilor modificata cum a fost convenita initial cu asociatiile profesionale si cu respectarea normelor UE;
  • Deblocarea si sprijinirea exportului de miei;
  • Demararea din timp a discutiilor privind depunerea cererilor pentru subventii pe anul 2016;
  • Decontarea la timp a lucrarilor efectuate cu COP si registrul genealogic;
  • Lipsa de viziune a MADR asupra sectorului zootehnic cu preponderenta a sectorului de ovine si caprine si nu numai;
  • Neacordarea subventiei reprezentând pierderea de pret la achizitia laptelui, neincluderea acestui sector pentru acordarea ajutorului deoarece multi crescatori de ovine si caprine au contracte de furnizare a laptelui de caprina si ovina;
  • Lipsa despagubirilor ca urmare a secetei pentru pasuni;
  • Procedura greoaie privind modul de depunere si completare a cererii unice de plata;

Daca nemultumirile crescatorilor de ovine nu vor fi luate in considerare de catre oficialii MADR, Marcel Andrei avertizeaza ca in luna noiembrie vor fi organizate actiuni de protest mult mai mari.

„In noiembrie, daca nu se rezolva nimic vom trece la actiuni de protest mult mai mari decat acesta. Vom ajunge chiar la blocarea arterelor principale de circulatie”, a mai spus Marcel Andrei.

Sediul MADR a mai fost pichetat saptamanile trecute de crescatorii de bovine din Romania, precum si de legumicultori, acestia din urma fiind nemultumiti de neplata unor despagubiri pentru seceta si grindina.

Un nou protest urmeaza sa aiba loc pe 28 octombrie, cand sindicatele salariatilor din tot sectorul agricol si alimentare, precum si din cadrul statiunilor de cercetare – dezvoltare, vor picheta sediul MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE