Negocieri pe muchie de cutit intre oieri si Parlament asupra Legii Vanatorii. Marcel Andrei: „Ciobanii au ajuns sa isi vanda oaia si cu 100 lei”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O noua runda importanta de negocieri intre reprezentatii oierilor si autoritati va avea loc astazi, incepand cu ora 14.00, in cadrul Comisiei pentru Agricultura, din Camera Deputatilor. Principalul subiect de discutie il va reprezenta Legea vanatorii 407/2006, pentru care ciobanii au solicitat mai multe modificari inca de anul trecut. Chiar daca unele doleante ale oierilor au fost luate in considerare, reprezentantii crescatorilor de ovine inca asteapta unele modificari substantiale ale actului normativ. In caz contrar, acestia ameninta ca vor iesi din nou in strada.

„Vom avea din nou o intalnire in cadrul Comisiei de Agricultura din Parlament. O modificare importanta pe care o asteptam sa se produca in Legea Vanatorii se refera la articolul 4, care sustine in prezent ca vanatorul are dreptul de a intra pe terenul meu, proprietate, daca are autorizatia de vanatoare. Cu acest articol nu putem fi de acord sub nicio forma. Acest lucru incalca art. 44 din Constitutie, si anume dreptul la proprietate. De asemenea, un alt punct cu care nu suntem de acord este art.23 care imi interzice sa intru pe terenul meu, sa-mi lucrez terenul, in perioada de inmultire, pentru ca deranjez animalul salbatic. Nu se specifica nicio perioada de inmultire in actul normativ”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

De asemenea, Marcel Andrei asteapta ca legiuitorii sa consemneze si o modificare asupra perioadei in care este interzis pasunatul, si anume 6 decembrie – 24 aprilie. „Este un alt articol care nu face nimic altceva decat sa incalce dreptul la proprietate”, mai afirma presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

Oierii nu sunt de acord nici cu articolul din Legea Vanatorii care obliga cainii sa poarta un jujeu (piesa de forma cilindrica, confectionata prin strunjire, din lemn, care trebuie purtata de cainii care insotesc turmele). „Ar insemna sa maltratam animalele si am intra in conflict cu asociatiile pentru protectia animamelor. Un caine care poarta acel lemn e plin de rani. Le-am propus ca identificare cainilor de stana sa se realizeze printr-un crotal sau o zgarda”, afirma Marcel Andrei.

Pe de alta parte, recenta modificare a Legii vanatorii prin care se noteaza ca oierii pot avea 6 caini la munte, 4 la ses si 3 la campie pare sa ii multumeasca pe crescatori. „Putem spune ca sunt suficient, mai ales ca daca ai inca o suta de oi (peste cele 300 – n.r.) poti avea inca un caine. Totusi, va spun sincer, ca nu ni se pare corect sa impui un numar de caini. Noi ii tinem cu un scop, sa n aparan turmele si bunurile”, mai spune Marcel Andrei.

Marcel Andrei: „Oierii isi vand efectivele, numai sa scape de ele”

Presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania afirma totodata ca oierii se afla intr-o situatie financiara dificila, multi dintre ei fiind nevoiti in prezent sa isi vanda efectivele si cu 100 de lei oaia.

„Preturile sunt in cadere libera. Au ajuns oile sa se vanda pe nimic. Crescatorii le vand numai sa scape de ele. M-a sunat cineva de curand daca ma intereseaza sa cumpar cu 100-200 de lei oaia. Preturile acestea nu au mai fost niciodata. De asemenea, si pretul mielului e sub orice critica, circa 6 lei pe kilogramul in viu”, a mai spus, pentru StiriAgricole.ro, Marcel Andrei.

In cazul in care reprezentantii oierilor nu vor ajunge la un consens cu autoritatile asupra modificarilor pe Legea Vanatorii, ciobanii ar putea iesi din nou in strada. „Noi vrem sa uzam de calea dialogului. Daca vom fi nevoiti, vom iesi din nou in strada, insa nu ne dorim acest lucru. Totusi, nu putem sta cu mainile incrutisate ca cineva sa-si bata joc de noi, de proprietatea noastra”, a mai spus presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

Marcel Andrei va fi insotit la discutiile din cadrul Comisiei pentru Agricultura de o delegatie formata din membrii sindicatului de crescatori de ovine. De asemenea, vor fi prezenti la negocieri si presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, precum si secretarul general, Horatiu Raicu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE