Crescatorii de ovine incep sa-si vanda efectivele. Marcel Andrei: „O sa fie jale in privinta concentratelor”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentantii asociatiilor crescatorilor de ovine avertizeaza ca in acest an, preponderent din cauza secetei si a scumpirii furajelor, foarte multi fermieri vor fi nevoiti sa isi vanda efectivele. Acest fenomen nu se limiteaza doar la specia ovine, ci si la bovine, mai considera liderii asociatiilor de profil.

„Seceta are un rol foarte important aici, dar acest lucru se intampla si din cauza politicilor Ministerului Agriculturii. Pe crescatori i-a descurajat Legea 145 din 2014. Din producatori i-a facut comercianti. Pe de alta parte, cei care se mai ocupa cu cresterea ovinelor, acestia sunt, majoritatea, persoane in varsta. Tineretul nu mai vine sa creasca ovine, mai ales la o munca de 24 de 24 de ore. Consider ca o sa fie jale cu concentratele. Daca anul trecut, pretul porumbului a fost unul acceptabil pentru crescatorii de bovine, anul acesta preturile vor fi destul de ridicate, deoarece culturile sunt compromise in pare parte. Nu numai la ovine este acest fenomen, ci si la bovine. Vorbesc cu multi oameni care imi spun ca vor sa vanda tot”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

Pe de alta parte, o alta cauza pentru care crescatorii de ovine aleg sa isi vanda efectivele este ca forta de munca din acest sector este din ce in ce mai redusa si neexperimentata.

„Sunt doua mari cauze. Seceta si forta de munca. As incepe cu cea de-a doua. Forta de munca este din ce in ce mai putina, pentru ca nimeni nu mai vrea sa munceasca in acest sector, deoarece este foarte dificil. Veniturile sunt mici, crescatorii nu pot plati prea mult pe cei care ajuta la o ferma. In al doilea rand, avem si aceast seceta care va face ca furajele sa fie foarte scumpe. De asemenea, sa nu uitam, si preturile produselor comercializate sunt mici, asta din cauza concurentei foarte puternice din exterior. Decat sa dai faliment mai bine vinzi. E ultima solutie la care oamenii recurg”, a declarat, pentru StiriAgricole, Ion Savescu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de ovine „Corbii de Piatra”, din judetul Arges.

Intrebat daca pierderile suferite de crescatori ar putea sa fie compensate in vreun fel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de ovine „Corbii de Piatra” este de parere ca „acordarea unui ajutor de minimis din partea Ministerului, in aceasta directie, ar fi foarte important, mai ales intr-o perioada atat de dificila”.

O opinie asemanatoare regasim si la Ion Hiru, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine, Caprine si Bovine, care precizeaza ca acest fenomen il putem intalni si la crescatorii de bovine.

„Foarte multi oameni au intrat in panica, avand in vedere lipsa precipitatiilor. Se gandesc, normal, ca vor avea costuri mult mai mari cu animalele. O alta problema este ca urmeaza toamna, perioada in care ar fi trebuit sa iasa cu animalele la pascut pe camp, insa daca nu este apa, atunci nu se gaseste nici iarba. Acest fenomen il intalnim si la bovine. Cand se intra in panica, sunt unii care si castiga. Abatoarele au scazut foarte mult preturile la animale, avand in vedere valul de oferte”, a declarat, Ion Hiru, pentru StiriAgricole.ro.

Romania ocupa al patrulea loc in Europa in ceea ce priveste efectivul de ovine, acesta fiind in 2013 de 9,297 de milioane de capete. Celelalte trei tari care detin un efectiv de ovine mai mare decat al nostru sunt Marea Britanie, Spania si Grecia.

Cu toate acestea, Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in privinta exportului de ovine, cu incasari anuale de peste 150 de milioane de euro. Cele mai importante piete sunt cele din libia, iordania, Grecia, Bulgaria si Liban, conform datelor Eurostat.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE