galbenele

Specialistii de la Statiunea de Cercetare Secuieni au inceput procesul de ameliorare pentru un nou soi de galbenele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Specialistii din cadrul Laboratorului de Plante medicinale de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni au demarat un proces de ameliorare in vederea obtinerii unui nou soi de galbenele, avand in vedere cererea mare a cultivatorilor romani pentru aceasta planta medicinala.

„Singurul soi de galbenele creat la noi in tara apartine Universitatii de Stiinte Agricole Bucuresti, insa din pacate nu se mai multiplica. Este nevoie de realizarea unui nou soi, avand in vedere ca fermierii au solicitat in anii trecuti, cat si anul acesta multa samanta de galbenele. Noi, la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni, producem samanta, insa este o populatie locala”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Catalina Drutu, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni.

Noul soi de galbenele ar trebui sa aiba o inflorescenta si o productie de flori mai mari, precum si un numar mai mare de flori pe planta. De asemenea, un alt obiectiv al specialistilor de la Secuieni este ca noul soi sa aiba si un continut ridicat in principii active.

„La nivel national, va pot spune ca exista o cerere foarte mare de samanta de galbenele, cerere venita in mod special din partea cultivatorilor de plante medicinale si aromatice. Noi abia am terminat conditionatul la samanta acum 2-3 saptamani, si pot sa va spun ca deja o parte din aceasta s-a vandut. Noi vindem insa doar ceea ce producem in campul experimental, surplusul mai exact, deoarece o mare parte din seminte raman pentru a fi multiplicate la noi”, a mai precizat Catalina Drutu.

De curand, Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni a castigat si un contract de finantare, in urma unei licitatii organizate de Ministerul Agriculturii, prin intermediul caruia se doreste introducerea unor specii din floara spontana, autohtona si straina, in cultura din Romania. Proiectul se deruleaza in parteneriat cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov si INCDA Fundulea.

„Am tinut sa realizez acest parteneriat, deoarece cele doua unitati de cercetare sunt singurele care mai au mai au cercetari in domeniul plantelor medicinale. De asemenea, INCDA Fundulea a preluat tot materialul genetic de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Plante Medicinale Fundulea, iar unul din obiectivele proiectului este si de a multiplica samanta din categorii biologice superioare la plantele medicinale. Proiectul are o durata de 4 ani si se va finaliza in 2018, in luna iulie”, a mai mentionat Catalina Drutu.

Una dintre cele mai mari probleme ale cultivatorilor de plante medicinale din Romania, potrivit specialistilor de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni, este ca acestia nu reusesc sa isi vanda materia prima.

„Trebuie sa aiba valorificarea asigurata a ceea ce produc. Multi dintre ei cultiva, fac o pasiune din asta, isi implica toti membrii familiei in cultura respectiva, dar la final dupa ce planta este uscata nu gasesc procesatorii care sa le ia materia prima. Majoritatea procesatorilor de la noi au propriile culturi. Asocierea sau cooperativizarea, dupa principiile moderne, cred ca ar ajuta si in acest sector”, a mai declarat Catalina Drutu.

Anul trecut, in Romania au fost cultivate aproximativ 84.000 de hectare de plante medicinale, cele mai populare culturi de acest tip fiind coriandrul, armurariul si feniculul.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE