Producatorii de lapte solicita o subventie de 50 de bani pe litru pentru a depasi criza in care se afla

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producatorii de lapte din Romania solicita Guvernului o subventie de circa 50 de bani pe litrul de lapte pentru a putea traversa criza cu care sectorul se confrunta, in contextul in care celelalte tari europene producatorii primesc astfel de subventii, informeaza Agerpres.

„Daca ne uitam la ce se intampla in Europa, o subventie de 0,5 lei pe litrul de lapte conform ar fi un sprijin pentru ferme, pana cand conditiile de piata se vor schimba. A existat o subventie de 0,3 lei pe litru, in perioada 2007 — 2010, fapt care ne-a ajutat sa progresam”, a declarat Nicusor Serban, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein RO, potrivit sursei citate.

Acesta afirma totodata ca preturile actuale pe care le primesc fermierii la poarta fabricii sunt extrem de mici, lucru care ii forteaza pe multi operatori sa inchida fermele. „Avem productii similare cu fermele din Vest, producem la costuri similare, dar ei pot sa vanda in Romania mai ieftin laptele decat noi — si mai au si costuri de transport”, a mai spus Nicusor Serban.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein RO a mai aratat ca in ultima perioada la poarta fermei pretul a scazut cu 30% — 40%, insa la raft preturile nu au coborat nici in urma reducerii TVA. In prezent, pretul la poarta fermei se situeaza intre 0,7 si 1,25 lei pe litru, a mai precizat reprezentantul Holstein RO.

In acest conext, organizatiile membre ale Federatiei Nationale Pro Agro din sectorul laptelui cer un pret minim garantat la achizitia laptelui, potrivit unui comunicat de presa al federatiei.

„Pentru a veni in sprijinul unei strategii de protejare a fermierilor in fata fluctuatiilor pretului de achizitie la lapte-materie prima, propunem urmatoarele solutii: Promovarea si adoptarea unei hotarari la nivel de C.E. prin care sa se asigure un pret minim garantat, la achitia laptelui – materie prima. Acest pret minim garantat trebuie sa fie stabilit in cadrul fiecarei tari membre UE, tinand cont de specificul fiecareia, din punct de vedere al pretului furajelor, a fortei de munca, a imputurilor, utilitatilor, etc, promovarea consumului produselor lactate romanesti, prin campanii de publicitate nationale, atat in media cat si in magazine si hipermarketuri; aplicarea Legii 297/2013, intarind puterea de negociere a producatorilor de lapte”, se arata in comunicatul federatiei Pro Agro.

Fermierii mai propun identificarea problemelor sanitare veterinare din Romania, eliminarea lor urgenta, dar si comunicarea eficienta cu OIE, astfel incat Romania sa aiba statut de tara indemna la bolile care ar putea opri exportul. Organizatiile propun promovarea calitatii carnii si a produselor din carne si lapte, obtinute de la vacile nascute si crescute in Romania, in cadrul diferitelor expozitii, simpozioane, seminarii etc.

Referitor la lipsa unei strategii de eficientizare a activitatii fermierilor crescatori de vaci de lapte din Romania, necesara dezvoltarii durabile a sectorului, dar si in competitia inter-europeana cu alti fermieri, una dintre solutiile propuse vizeaza investitii in genetica, prin programe anuale de achizitie de animale de rasa cu origine cunoscuta, in vederea cresterii efectivului matca cu performante ridicate, potrivit comunicatului Pro Agro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE