Dacian Ciolos: Alerta referitoare la produsele romanesti din lapte de oaie a fost gresita. Nu pot sa accept asemenea erori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Romaniei, Dacian Ciolos, a declarat recent ca alerta europeana privind produsele romanesti din lapte de oaie a fost gresita si ca a cerut clarificari in acest sens, informeaza Agerpres.

„Nu e vorba de toata productia. Am cerut inca de vineri clarificarea situatiei cu Comisia Europeana vizavi de alerta care a fost facuta de italieni si am inteles ca problema acolo a fost. A fost o alerta gresit data de autoritatile italiene, care odata ca au vorbit de laptele de oaie, si nu de laptele de vaca, si mai mult, inteleg (…) — si domnul ministru (al agriculturii, Achim Irimescu — n.red) poate sa confirme, pentru ca pe dansul l-am rugat sa clarifice situatia si cu Comisia Europeana — ca, in sistemul acesta de alerta, autoritatile statelor membre introduc elementele de alerta. Ele doar sunt centralizate de Comisie si apoi sunt trimise catre toate statele membre din piata comuna. Inteleg ca alerta a vizat exact produsele de la Bradet, si nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generala si am cerut clarificarea lucrurilor. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. Alerta a vizat gresit initial produsele din lapte de oaie si inteleg ca a fost corectata apoi cu lapte de vaca, si nu la nivel national, pentru toate produsele romanesti, ci pentru produsele care intr-adevar au fost identificate”, a declarat Ciolos, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, potrivit sursei citate.

Totodata, Dacian Ciolos a precizat ca va lua „o pozitie foarte clara” pe aceasta tema daca lucrurile nu se lamuresc.

„Asta e pozitia mea si, daca se intampla sa fie lucrurile altfel, am si transmis prin Reprezentanta noastra la Bruxelles catre Comisia Europeana, ca, daca aceste lucruri nu sunt clarificate, eu voi lua o pozitie foarte clara. Nu pot sa accept astfel de erori care au impact asupra economiei agroalimentare romanesti. Si stiu foarte bine despre ce vorbesc”, a mai spus Ciolos.

Potrivit unei solicitari adresate de ANSVSA de completare a informatiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, autoritatile italiene au admis faptul ca, din eroare, in notificarea de alerta initiata in data de 16.03.2016 a fost mentionata o branza provenita de la SC Bradet, produsa din lapte de oaie, in loc de branza produsa din lapte de vaca, informeaza un comunicat ANSVSA.

Comisia Europeana a emis vineri o alerta privind posibila existenta a bacteriei E.coli in branza de oaie provenind din Romania, dupa ce Italia a semnalat imbolnavirea copilului roman internat in Florenta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE