ANSVSA: Produsul notificat de autoritatile italiene nu era obtinut din lapte de oaie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare si de completare a informatiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, autoritatile italiene au admis faptul ca, din eroare, in notificarea de alerta initiata in data de 16.03.2016 a fost mentionata o branza provenita de la SC Bradet, produsa din lapte de oaie, in loc de branza produsa din lapte de vaca, informeaza un comunicat ANSVSA.

Autoritatea sanitar-veterinara a solicitat sa se opereze modificarea si pe portalul SRAAF, la sectiunea accesibila publicului.

Notificarea de alerta, modificata in data de 18 martie si postata de autoritatile italiene doar in sectiunea SRAAF accesibila autoritatilor competente din statele membre, contine un buletin de analiza, emis in data de 17.03.2016, care nu mentioneaza informatii, precum:

  • Numele producatorului;
  • Sortimentul exact de produs;
  • Numarul lotului;
  • Data fabricarii;
  • Data expirarii;

In acest buletin de analiza partial se precizeaza faptul ca proba de branza a fost recoltata dintr-un spital din Florenta (Italia) in data 14.03.2016. In proba analizata au fost identificate genele verotoxigene si se lucreaza pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli.

ANSVSA face in continuare demersuri pentru obtinerea informatiilor mai sus mentionate.

Comisia Europeana a emis vineri o alerta privind posibila existenta a bacteriei E.coli in branza de oaie provenind din Romania, dupa ce Italia a semnalat imbolnavirea copilului roman internat in Florenta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE