Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Primul ministru, Dacian Ciolos, alaturi de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, va prezenta astazi Pachetul de masuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate, in comuna Ciugud din judetul Alba.

Masuri propuse:

  • Coborarea pragului de eligibilitate de la 8000 euro productie standard 3 la 4000 de euro, largind baza  potentialilor beneficiari de la 61 mii la 374 mii. Masuri specifice din PNDR: 6.3. Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici si 6.2. Start-up non agricol
  • Angajarea membrilor familiei la ferme proprii (mai ales tinerii din categoria vulnerabila 16 – 24 de ani).
  • Masuri pentru schimbarea de generatii in agricultura, cum sunt cele de stimulare a asocierii pentru  iesirea pe piata de tipul eliminarea dublei impozitari si alte politici fiscale; masuri specifice din PNDR: stimularea infiintarii grupurilor de producatori (9.1. Grupuri de producatori si 16.4 Cooperarea pe lanturi scurte – incurajarea asocierilor care vand local produse cu valoare adaugata)
  • Informare si formare profesionala, consiliere, adaptata nevoilor fermierilor mici si medii.
  • Crearea unor iInstrumente financiare de tipul grant + credit pentru:  cofinantarea proiectelor din PNDR la dobanzi avantajoase, creditarea unor proiecte ce nu pot fi finantate din PNDR (din cauza pragului de eligibilitate sau din cauza epuizarii fondurilor alocate) la dobanzi avantajoase, micro-creditare din fonduri nationale pentru fermele de subzistenta.
  • Crearea unor centre suport pentru servicii adresate populatiei rurale si mic urbane.
  • Corelarea cu dimensiunea rurala a Pachetului Anti-saracie asumat de guvernul Ciolos, care vizeaza  cresterea accesului la servicii medicale si de educatie in zona rurala.

Inainte de a se intalni cu fermierii la Ciugud, premierul si ministrul Agriculturii au vizitat mai multe proiecte identificate ca fiind exemple de buna practica in judetul Alba, finantate din fonduri europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013.

„In saptamanile urmatoare, lucram impreuna cu domnul ministrul (al Agriculturii — n.r.) si cu Cancelaria la un pachet de masuri care sa vizeze dezvoltarea clasei de mijloc la sate, folosind si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si alte programe operationale, un pic dupa acelasi model pe care l-am folosit si pentru acel pachet antisaracie, deci luand anumite instrumente legislative care sa stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, a declarat premierul Dacian Cioloș la conferinta „Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene”, care a avut loc in luna februarie.

Dacian Ciolos a adaugat ca obiectivul principal pentru mediul rural va fi dezvoltarea unei clase de mijloc „cu reale capacitati de antreprenoriat pornind de la agricultura, de la sectorul agro-alimentar si care sa mearga dincolo de aceasta si sa constituie o resursa viabila si de durata a sectorului local”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE