Prioritatile Ministerului Agriculturii in 2016: irigatii, stimularea agriculturii de mijloc si aplicarea PAC

Facebook
Twitter

Chiar daca are la dispozitie mai putin de un an, actualul ministru al Agriculturii si-a fixat obiective cel putin indraznete. Astfel, in cadrul prioritatilor strategice ale MADR pentru 2016 regasim dezvoltarea unui sistem performant de irigatii, promovarea fermelor de familie, precum si aplicarea eficienta a Politicii Agricole Comune si a Politicii Comune a Pescuitului.

Astfel, potrivit site-ului MADR, prioritatile strategice ale Ministerului Agriculturii pentru 2016 sunt:

  • Dezvoltarea unui sistem performant de irigatii.
  • Promovarea fermelor de familie, a asocierii agricultorilor si a lanturilor scurte de desfacere a produselor agricole pentru stimularea agriculturii de mijloc
  • Aplicarea eficienta a Politicii Agricole Comune si a Politicii Comune a Pescuitului

Pe langa acestea, Ministerul Agriculturii subliniaza ca are in vedere in acest an si o serie de procese interne prin care se vizeaza: regandirea sectorului de Cercetare Agricola si de Consultanta; accelerarea procesului de stabilire a unei strategii de introducere a cadastrului general in Romania si eliberarea urgenta a titlurilor de proprietate pentru terenurile agricole; restructurarea si cresterea performantei in sectorul Pomicol si identifificarea de noi piete pentru produsele romanesti in vederea cresterii competivitatii sectorului agro-alimentar.

De asemenea, in acest an ministerul Agriculturii va trimite si primii atasati agricoli la post intr-o serie de state terte si europene.

Mai mult decat atat, MADR doreste in acest an sa accelereze atragerea de fonduri europene pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, sa finanteze din fonduri europene de investiti dezvoltarea sistemului principal de irigatii, precum si sa stimuleze infiintarea de cooperative sau asociatii de producatori, inclusiv prin linii de creditare mai avantajoase.

Pentru o serie de prioritati asumate de MADR sunt necesare si o serie de modificari legislative precum: adaptarea legii pentru restructurarea cercetarii agricole; completarea legislatiei pentru dezvoltarea sistemului de irigatii, cat si clarificarea si adaptarea legislatiei pentru sustinerea asociatiilor de producatori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE