Cooperativele mestesugaresti sunt o adevarata gura de oxigen pentru persoanele care nu au un loc de munca. La Pomarla, o comuna din judetul Botosani, au fost infiintate in acest an, cu fonduri europene, patru cooperative sociale care au drept scop sprijinirea oamenilor din grupurile defavorizate.
Mai exact, este vorba despre un atelier de tesaturi traditionale, un coafor, un atelier de prelucrare a lemnului, precum si de o societate care se ocupa de drumuri. In total, au fost angajate 29 de persoane din care 22 provin din grupuri defavorizate.
„Cooperativele de tip social inseamna ca profitul nu ajunge in buzunarul unui sef, ci merg in retehnologizare, in crearea unor noi locuri de munca. Este, daca vreti, o afacere pentru grupurile defavorizate. Ei sunt actionari, ei sunt proprietarii, ei cu mainile lor isi pot face viitorul mai frumos”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, primarul comunei Pomarla, Dumitru Chelariu.
Cele patru cooperative sociale infiintate la Pomarla fac parte dintr-un proiect mai amplu, dezvoltat de doua ONG-uri in parteneriat cu primaria. Acest proiect are ca scop realizarea unui numar de 14 structuri de economie sociala in toata tara.
Atelierul de tesaturi traditionale din Pomarla este unul dintre ele, acesta venind ca o salvare pentru numeroase femei din comuna ramase fara serviciu.
„Am dorit mult sa reinviem mestesugurile, de aceea am mers pe un atelier de tesaturi traditionale. Avem razboaie orizontale si verticale, unde se lucreaza manual, de la covoare, articole de imbracaminte la traistute si lucruri artizanale din lana. Cu toate acestea, am adus si modernismul in atelier, deoarece trebuia sa asiguram sustenabilitatea proiectului. Creatiile moderne sunt realizate cu o masina semi-industriala de brodat computerizata, foarte performanta”, povesteste primarul comunei Pomarla.
De asemenea, si tanara generatie este preocupata de tesaturile traditionale, ducand mai departe mestesugul.
„Nu mi-a venit sa cred ca doamnele de 60 de ani mi-au scos din sertare acele tipare de 40-50 de ani, ingalbenite de vreme. Acum le folosesc din nou. E ceva grozav ca se intampla lucrul acesta. De asemenea, avem si cateva tinere care au invatat dupa tipare si modele manuale. Duc mai departe aceasta meserie si aceste mestesuguri”, mai afirma Dumitru Chelariu.
Potrivit primarului, circa 600.000 de euro fonduri europene nerambursabile au fost atrase de comuna Pomarla si cele doua asociatii, in vedere sprijinirii cooperativelor sociale.