PNDR: 100% finantare nerambursabila pentru investitii la sate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ivesti este o localitate  ascunsa intre dealurile blande ale Moldovei. Modernizarea acestei localitati s-a realizat recent printr-un proiect derulat prin PNDR 2007 – 2013, pe masura 322. Drumurile satesti modernizate, refacerea caminului cultural si construirea unui centru de asistenta pentru copii dupa programul scolar sunt doar cateva dintre obiectivele realizate.

Comuna Ivesti are o suprafata totala de 3.453,82 de hectare, din care 215,74 in intravilan. Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia comunei Ivesti nu se ridica la mai mult de 2.409 locuitori, in scadere fata de recensamantul realizat in 2002, cand erau 2.874 de locuitori, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Cei mai multi dintre cei care traiesc aici se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor.

In 2009, a fost demarat un proiect prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, masura 322 -„Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”. Prin acest proiect au fost modernizate strazile din comuna si caminul cultural „Georgeta Ioan”, a fost construit un centru de asistenta pentru copii dupa programul scolar, au fost achizitionate costume populare si instrumente muzicale in vederea promovarii ansamblului folcloric „Rapsozii Ivestilor”, dar si utilaje si echipamente pentru deszapezire, intretinerea drumurilor si amenajarea spatiilor verzi.

Modernizare in valoare de 2.499.999 de euro

Proiectul derulat in comuna Ivesti a fost depus pe 30 iulie 2009 si a avut o valoare de 10.609.498 lei (2.499.999 euro), cu finantare europeana de 100%. Contractul a fost semnat pe data de 17 iunie 2010, finalizarea investitiilor avand loc la data de 17 martie 2013. Reprezentantul legal al acestui proiect a fost Nistor Dumitrache, primarul comunei Ivesti. Realizat in proportie de 100%, proiectul a avut ca principal obiectiv modernizarea, concretizata prin imbunatatirea infrastructurii fizice de baza in spatiul rural, protejarea si promovarea patrimoniului cultural de interes local si material, imbunatatirea accesului la serviciile publice de baza pentru populatia rurala.

Din punct de vedere economic si social a insemnat crearea a noua locuri de munca, acordarea de asistenta copiilor dupa programul scolar, acces la servicii culturale superioare, confort sporit in ceea ce priveste circulatia pe cele 9,984 km de drumuri satesti modernizate si o mai buna capacitate de interventie in caz de urgenta prin utilizarea buldoexcavatorului achizitionat in cadrul proiectului.

Modernizarea celor aproape zece kilometri de drumuri satesti a insemnat, din punct de vedere tehnic, o  platforma de drum de sapte metri, parte carosabila de 5,5 m, acostamente 2X0,75 m, rigole de beton si podete dalate din beton armat.

Buldoexcavatorul este dotat cu motor Turbo Diesel de 97 CP, fiind capabil sa acorde servicii de deszapezire, intretinerea drumurilor si a spatiilor verzi.

Camin cultural modern si investitii in portul popular

Lucrarile de modernizare a caminului cultural „Georgeta Ioan” au insemnat recompartimentarea spatiului, schimbarea tamplariei si a acoperisului si demolarea spatiilor anexe. S-au realizat patru rampe de acces. Suprafata totala reconditionata a fost de 257,8 m2.

Localitatea vasluiana se mandreste cu ansamblul folcloric „Rapsozii Ivestilor”, care are in componenta copii pasionati de instrumentele muzicale, interpretare si tot ceea ce tine de muzica populara. Si pentru ca traditiile au nevoie de continuitate prin noua generatie, proiectul derulat in aceasta comuna a prevazut si investitii in acest sens. Astfel, s-au achizitionat 30 de costume populare, un reportofon, un aparat foto profesional, o camera video, zece microfoane fara fir, cinci microfoane cu fir, zece stative pentru microfon, un amplificator, un sistem de sunet, dar si instrumente muzicale – sapte viori, un contrabas, sase fluiere, trei naiuri, patru acordeoane, patru trompete, doua saxofoane, un tambal si o orga electronica.

Centru de asistenta pentru copii dupa programul scolar

Si pentru ca investitia in viitorul copiilor e cea mai sigura, la Ivesti a fost realizat un Centru de asistenta pentru copii dupa programul scolar. Cladirea este formata din parter plus etaj si are sali de grupa, cabinet medical, cancelarie si cabinet psihologic. In total, la parter sunt 91,9 m2, iar la etaj 70,1 m2.

Din punct de vedere tehnic, cladirea are structura de rezistenta din caramida, intarita cu stalpi si centuri din beton armat. Peretii interiori si exteriori au 25 de centimetri grosime, fiind izolati la exterior cu placi de zece centimetri grosime. Acoperisul este din tigla si are sarpanta din lemn, iar finisajele interioare si exterioare sunt din tencuiala decorativa lavabila. Treptele de acces sunt placate cu gresie antiderapanta si balustradele sunt metalice.

S-a investit si in mobilarea salilor si s-au cumparat in vederea desfasurarii propice a activitatilor sase calculatoare, doua retroproiectoare, doua telefoane/fax si patru imprimante multifunctionale.

Datorita acestui centru, copiii se bucura de un real suport in ceea ce priveste educatia si formarea lor. De altfel, toate investitiile realizate la nivelul intregii comune vin sa aduca un plus de valoarea si sa ofere conditii de trai mai bune.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE