Utilaje agricole

Fonduri europene nerambursabile pentru zona montană: investiții în fermă mixtă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Drăgan  Graţian-Lazăr Drăgan din satul Crivina, comuna Nădrag, judeţul Timiş, a reușit să acceseze peste 16.800 de euro fonduri europene nerambursabile, prin PNDR 2007-2013, cu care și-a achiziționat utilaje pentru dezoltarea unei ferme mixte.

La momentul completării cererii de finanţare, beneficiarul acestui proiect deținea un teren agricol  de 17,43 hectare, 11 bovine, 13 porcine şi 150 de găini ouătoare. Dimensiunea economică a exploataţiei era de 15,494 UDE, din care sectorului vegetal îi reveneau 6,621 UDE, iar, celui zootehnic, 8,873 UDE, potrivit datelor furnizate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală. Utilajele folosite de beneficiar erau un tractor de 65 CP, o grapă, o remorcă disc, o semănătoare pentru grâu şi porumb, o prăşitoare, o maşină de recoltat cereale şi o presă de balotat, toate fiind însă într-un stadiu avansat de uzură morală şi fizică.

Având în vedere acest fapt, se impunea înnoirea parcului tehnic (cel puțin în privința tractorului şi a plugului), deoarece, fiind situată în zonă montană defavorizată, exploataţia avea nevoie de utilaje care să permită efectuarea lucrărilor în timp util.

Oportunitatea rezolvării problemei a fost reprezentată de existenţa fondurilor nerambursabile oferite în acest scop prin FEADR şi de posibilitatea dezvoltării unei activităţi productive într-un sector cu o cerere de piață în continuă creştere. Graţian-Lazăr Drăgan a devenit astfel, la finele anului 2013, beneficiarul unui proiect cu o valoare totală de 28.007 euro, ajutorul public nerambursabil fiind de 16.804 euro.

Tema proiectului este reprezentată de achiziţionarea unui tractor de 95 CP şi a unui plug, pentru activitate agricolă mixtă. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea competitivităţii sectorului agricol printr-o utilizare mai bună a resurselor umane şi a factorilor de producţie şi îndeplinirea standardelor naţionale şi comunitare în domeniu.

Prin implementarea proiectului, pe lângă achiziţionarea celor două utilaje, se va mări dimensiunea exploataţiei cu şase vaci de lapte. Sectorul vegetal va rămâne cel iniţial, întrucât, la  nivel de zonă montană, dimensiunea exploataţiei este considerată una mare, cu terenuri greu de lucrat, fiind situate în pantă. Producţiile obţinute vor fi folosite îndeosebi pentru creşterea animalelor, iar cele obţinute de la animale vor fi comercializate.

Proiectul este în acord cu cerințele specifice, fiindcă cel puţin 75% din structura plantelor de cultură sau din efectivul de animale vizat de acesta se încadrează în zona cu potenţial mediu şi ridicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE