PNDR: fonduri europene nerambursabile pentru o plantatie ecologica de 50.000 de afini in satul brasovean Copacel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin proiectul „Infiintare plantatie de afin ecologic”, finantat prin Axa 1 a PNDR 2007-2013, Masura 121 -„Modernizarea exploatatiilor agricole”, un brasovean a obtinut fonduri europene nerambursabile de peste 1,65 de milioane de lei.

Ideea de a cultiva afin a pornit de la faptul ca ambii parinti ai beneficiarului, Mircea Octavian Bica, sunt ingineri silvici, ceea ce i-a insuflat acestuia dragoste fata de padure si de produsele ei. La ideea de afacere a contribuit si faptul ca doar 3% din cantitatea de afine consumate in Europa provine din Romania. Exista, astfel, o cerere foarte mare de afine atat in tara, cat si in strainatate.

La momentul depunerii proiectului, solicitantul finanțarii detinea, pe aproximativ patru hectare de teren, o plantatie de afin cu o vechime de circa 40 de ani. El a dorit sa infiinteze o noua plantatie, pe o suprafata mai mare si care sa aiba de la inceput material genetic superior. Totodata, a dorit ca aceasta noua plantatie sa fie ecologica.

Obiectivul general al proiectului implementat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR in satul Copacel, comuna Harseni, consta in cresterea competitivitatii exploatatiei agricole printr-o mai buna utilizare a resurselor umane si a factorilor de productie si indeplinirea standardelor nationale si comunitare, prin infiintarea unei plantatii ecologice de afin, cea mai mare din Romania in acest moment. Obiectivul specific a fost reprezentat de plantarea afinilor pe 15 hectare, ingradirea terenului, cumpararea si instalarea unui sistem de irigatii si achizitionarea de utilaje pentru desfasurarea activitatii.

Activitatile principale ale proiectului au fost pregatirea terenului (au fost necesare cateva sute de camioane de turba acida, ingrasamant de animale etc.), achizitionarea si plantarea propriu-zisa a afinilor, instalarea sistemului de irigatii cu picurator la fiecare planta, construirea gardului de imprejmuire si cumpararea unui tractor cu anexe: sapa, plug, freza, tocator, coasa, burghiu mecanic si remorca.

Prin implementarea proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR au fost create doua locuri de munca, insa in momentul in care plantatia va ajunge la maturitate se estimeaza ca va fi nevoie de aproximativ 30 de zilieri in perioadele de prasit si cules.

Au fost sadite circa 50.000 de plante, din patru soiuri de afin: Early blue, Blue Ray, Coville late si Toro. Explicatia plantarii a patru soiuri este ca pentru o polenizare in bune conditii este necesara existenta a minimum doua soiuri, stiut fiind ca acestea au momente de coacere si culegere diferite. Daca toate cele 15 hectare de afin ar trebui sa fie culese in acelasi timp, necesarul de oameni ar fi foarte mare, la fel si nevoia de transport si depozitare. Ca urmare a plantarii unor soiuri diferite, plantele se coc pe rand si activitatile se desfasoara eficient.

In prezent, plantatia este pe rod, iar productia estimata este de aproximativ 120-150 de tone/an, respectiv 1-2 kilograme de fructe/ planta. Culegerea afinelor se va face manual. In acest scop, in vederea pregatirii persoanelor care vor culege afinele de pe cele 15 hectare, in fiecare an, aproximativ 10 localnici din satul Copacel au fost dusi la recoltat pe cealalta plantatie de patru hectare pe care o detine beneficiarul, pentru a invata cum se recolteaza in mod eficient. Aceste persoane vor fi cele care ii vor invata cum sa culeaga pe viitorii zilieri care vor lucra pe plantatia infiintata prin proiect.

De realizarea proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR beneficiaza toti consumatorii de afine, dar si comunitatea locala, care furnizeaza forta de munca necesara. De asemenea, proiectul contribuie la valorificarea resurselor locale (zona sub-montana) si propune o abordare noua si eficace a resurselor teritoriului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE