Cultivarea murelor se poate dovedi o afacere deosebit de rentabila pentru cei care dispun de fonduri initiale si pot astepta 3-4 ani pana la varful de productie. Cu o productie de aproximativ 15 tone pe hectar, un fermier se poate bucura de venituri anuale de cel putin 40.000 de lei.

In comuna Cernisoara, din judetul Valcea, Dumitru Cioraca cultiva de mai mai bine de trei ani mure. In prezent are doar un singur hectar, insa intentioneaza sa infiinteze alte doua.

„Am un hectar acum si am pregatit inca doua hectare pentru urmatoarea decada de plantare. Se prezinta bine cultura, sper sa avem in continuare timpul favorabil. Cei care vor sa planteze trebuie sa stie ca eficienta incepe din al treilea an”, spune Dumitru Cioraca, pentru StiriAgricole.ro.

Investitia initiala pentru infiintarea unui hectar de mure l-a costat pe Dumitru Cioraca aproape 70.000 de lei, deoarece acesta a dezvoltat o plantatie cu sarma galvanizata, precum si cu sistem de irigare. „Pe mine m-a costat mult, deoarece am facut totul ca la carte”, spune fermierul din Valcea.

In ceea ce priveste pretul de comercializare, Dumitru Cioraca afirma ca piata este cea care dicteaza acest aspect, insa, in medie, un kilogram de mure este vandut cu aproape 20-25 de lei.

„Pretul poate sa fie de 20 de lei, de 10 lei. In piata poate ajunge si la 15 – 20 de lei, poate si mai mult. In comparatie cu nivelul la care se comercializeaza in supermarketuri, 60 de lei, la noi preturile sunt foarte mici”, spune fermierul valcean.

Productia medie de mure poate fi de circa 15 tone pe hectar, incepand cu al treilea an de la plantare. Cu toate acestea, Dumitru Cioraca spera la o productie de 10 tone, deoarece isi doreste o cultura 100% ecologica.

„Pe mine ma intereseaza calitatea, nu vreau plante fortate cu chimicale, merg numai pe natural. Eu cred ca productia va fi de 10 tone, sunt realist, pentru ca nu vreau sa fortez planta cu nimic”, mai spune Dumitru Cioraca.

Intrebat la ce ar trebui sa fie atent un fermier care vrea sa cultive pentru prima data mure, Dumitru Cioraca spune ca asezarea terenului este foarte importanta, alaturi de accesul la un sistem de irigare.

„Eu am niste prieteni in Ardeal carora le-am infiintat trei parcele. De fiecare data m-am uitat la apa, sa poti iriga, in cazul in care nu iti da natura. Daca nu ai irigatii, mai bine nu te apuci de mure. De la inflorire pana la coacere au nevoie de apa ca sa se dezvolte natural. Asezarea terenului e de asemenea foarte importanta. In primul rand PH-ul solului trebuie sa fie pana in 6. Daca vrei productie si randament, sa nu depaseasca 6”, mai afirma Dumitru Cioraca.

Singura dezamagire a fermierului valcean de cand se ocupa de plantarea murelor este ca nu a reusit sa acceseze fonduri europene, din pricina ca Institutul de Cercetare de la Maracineni considera ca solul este nerentabil din punct de vedere al culturilor de mure.

„Am incercat sa accesez fonduri europene. Institutul de Cercetare de la Maracineni spune ca zona de langa Horezu ar fi nerentabila din punct de vedere al culturilor de mure. Eu i-as putea contrazice cu realitatea din teren. Din pacate, nu poti sa obtii fonduri pentru ca nu primesti acel coeficient al rentabilitatii solului. Am renuntat”, mai spune Dumitru Cioraca.

Cateva dintre cele mai des folosite soiuri de mure sunt: Silvan, Waldo, Smoothstem, Thorn Free.

Share on Facebook