Printr-un proiect finantat prin Axa 1 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri” din vechiul PNDR, Csiki Tunde Viorica din comuna Ciumbrud, judetul Alba, a accesat fonduri europene nerambursabile in valoare de 25.000 euro, pentru a dezvolta o plantație de trandafiri, adaptata la standarde comunitare.
Realizarea acestui proiect a reprezentat pentru beneficiara modalitatea de a dezvolta afacerea de familie, respectiv o plantatie de trandafiri care se intindea pe 2.200 m², potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Scopul urmarit de tanara fermiera din Ciumbrud a constat in dezvoltarea si adaptarea exploatatiei la standardele comunitare, prin achizitionarea de utilaje si echipamente tehnologice performante, care pot eficientiza munca depusa la cultivarea trandafirilor si sunt capabile sa asigure un randament ridicat si un consum mai mic pe unitatea de suprafata.
Obiectivul general al proiectului consta in imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului pomicol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare printr-o utilizare mai buna a factorilor de productie. Obiectivul specific este dat de cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si a volumului productiei destinate comercializarii pentru ca exploatatia sa devina viabila economic.
Obiectivele economice au fost realizate prin cresterea veniturilor fermei, imbunatatirea performantelor ei generale si alinierea la cerintele tehnologice moderne, care presupun existenta unor dotari corespunzatoare.
Echipamentele achizitionate prin proiect au fost: o masina de plantat, un plug cu vibratie hidraulica pentru scos trandafiri (pentru recoltat) si un atomizor (recipient pentru stropit).
Din resurse proprii, beneficiara a cumparat un motocultor de 9 CP si o masina de tocat resturile vegetale care raman pe camp.
Prin implementarea proiectului, beneficiara a reusit sa creasca cifra de afaceri cu pana la 80% si suprafata cultivata cu trandafiri de la 2.200 m² la 5.000 m². Prin specificul ei, aceasta investitie prezinta durabilitate financiara, contribuie la dezvoltarea economica si sociala a zonei si are in vedere protecția mediului.
Proiectul poate fi transferat de companii din sectorul horticol in vederea dezvoltarii economice durabile a afacerii.
Diseminarea rezultatelor permite cunoasterea acestei experiente antreprenoriale ca un exemplu perfect transferabil la nivelul altor intreprinderi si regiuni.