AFIR

PNDR: cum combati efectele schimbarilor climatice cu fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Costel Tiberiu Tiron este un fermier tanar din judetul Vaslui, care a reusit sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru a achizitiona noi tehnologii in ferma de 1.900 hectare pe care o detine.

Schimbarile climatice din ultimul timp au lasat terenurile uscate și greu de exploatat in lipsa unei tehnologii adecvate. Pentru cultivarea terenurilor sale, Tiberiu Tiron propune o metoda noua de pregatire a brazdelor dupa recoltare, prin utilizarea tractorului de mare putere in tandem cu tocatorul de resturi vegetale și combinatorul, potrivit informatiilor publicate de Romania Rurala. Utilizarea resturilor vegetale in procesul de afânare și mineralizare a terenului agricol prin inglobarea acestora in sol se poate face doar cu echipamente de mare putere.

Pe terenurile din preajma sistemului de irigare din lunca Prutului, irigatiile sunt solutia, insa pentru terenurile fara acces la sistemul de irigatie, echipamentele robuste sunt obligatorii, spune tanarul beneficiar al finantarii.

Cu fonduri europene nerambursabile disponibile prin PNDR, au fost achizitionate un tractor dotat cu dispozitiv de conducere automata și GPS, un tocator cu latime de lucru cuprinsa intre 6 metri și 6,5 metri, un cultivator cu latime de lucru cuprinsa intre 5 metri și 6 metri, cu sistem hidraulic, o semanatoare pentru paioase, cu o latime de lucru cuprinsa intre 4 metri și 5 metri, dotata cu elemente frontale de prelucrare a solului, cu capacitatea buncarului intre 2.500 litri si 4.100 litri, si un sistem de irigat cu diametru de 100 milimetri și lungime de 300 milimetri, cu computer pentru programare a udarilor.

Cei care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile pentru agricultura prin submasura 4.1 – „Investitii in exploatații agricole” din nou PNDR 2014-2020, pentru ferme din sectorul vegetal, au la dispozitie in aceasta sesiune un buget de peste 72 de milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE