Fonduri europene nerambursabile prin PNDR: modernizarea exploatației agricole aduce intotdeauna venituri mai mari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin proiectul „Imbunatațirea și creșterea competitivitații sectorului agricol prin promovarea instalarii tanarului fermier Simionca Ionica și sprijinirea procesului de modernizare”, finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, Axa 1 – „Creșterea competitivitații sectorului agricol și silvic” din PNDR, beneficiarul a primit finanțare nerambursabila de 40.000 de euro.

Fondurile europene nerambursabile accesate prin PNDR au acoperit in proportie de 100% valoarea investitiei derulata de Ionica Simionca, in satul Șieuț, comuna Șieut, judetul Bistrita-Nasaud. Proietul a fost implementat perioada 2010–2015, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Teritoriul comunei Sieut este situat in nord-estul Depresiunii Transilvaniei, aproape de Muntii Calimani.

Din punct de vedere administrativ, comuna Sieut se afla in judetul Bistrita-Nasaud, in partea sud-estica a acestuia, la granita cu judetul Mures. Activitatile specifice zonei sunt agricultura, cresterea animalelor, cultura cartofilor, a cerealelor si a plantelor furajere, dar si pomicultura.

Ca si activitați economice principale, pe langa comertul cu amanuntul, exista ateliere de prelucrari mecanice si brutarii. Tanarul beneficiar al proiectului, Ionica Simionca, detine o suprafata de teren de 32,5 hectare. La momentul depunerii proiectului, el avea doar utilaje agricole de baza, necesare minimei intretineri a unei exploatatii vegetale si zootehnice. In urma unei analize privind extinderea si modernizarea exploatatiei vegetale si zootehnice, a rezultat necesitatea achizitionarii unei prese de balotat, care sa asigure independenta tehnica a fermei.

Obiectivele generale ale proiectului au fost imbunatatirea si sporirea competitivitatii sectorului agricol, prin promovarea instalarii tanarului fermier si sprijinirea procesului de modernizare, in conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, igiena si bunastarea culturilor si a animalelor. S-a avut totodata in vedere imbunatatirea managementului exploatatiei agricole prin intinerirea conducerii acesteia.

Obiectivele specifice au constat in modernizarea exploatatiei agricole, cresterea dimensiunii si a veniturilor fermei, pana in al treilea an al derularii. Cresterea suprafetei de teren necesare pentru culturile vegetale, s-a realizat prin contracte de arendare incheiate cu fermieri din zona.

Au fost achizitionate mai multe utilaje agricole moderne, printre care presa de balotat in baloti patrati, cu roata de ghidare de tip stea, numarator de baloti si roata suport pentru ridicare.

Achiziționarea utilajului s-a dovedit rentabila pentru ferma. Astfel, datorita noilor tehnologii care permit exploatarea corecta a culturilor vegetale a sporit productivitatea, s-au redus timpii de lucru si costurile de productie și a crescut calitatea.

Principala activitate a tanarului fermier Ionica Simionca o constituie efectuarea de lucrari agricole in cadrul fermei vegetale și zootehnice. In prezent, pe cele 32,5 de hectare detinute, solicitantul cultiva cartofi, porumb, ovaz, plante furajere si leguminoase, avand si o suprafata de 28 de hectare cu fanete si pasuni. Efectivul de animale pe care solicitantul il detine in prezent este de 15 vaci de lapte.

Beneficiarii directi ai proiectului sunt Ferma vegetala și zootehnica Simionca Ionica PFA, precum si comunitatea din comuna Sieut, ai carei locuitori recurg si ei la presa de balotat a tanarului fermier.

Implementarea proiectului a avut un impact major, in primul rand asupra solicitantului si a fermei sale, pentru ca a permis derularea pe cont propriu a anumitor tipuri de activitati agricole care la inceput necesitau prezența unor terti. De asemenea, impactul se simte si la nivelul comunitatii, pentru ca, in prezent, beneficiarul presteaza activitati pentru alti fermieri, un lucru absolut necesar, dat fiind ca in zona nu mai exista alte utilaje similare.

Momentan, solicitantul nu are angajati, insa odata ce situatia economica si financiara ii va permite, el intentioneaza sa angajeze pe perioada determinata doua persoane, in functie de necesitațile fermei.

Proiectul initiat si implementat de Simionca Ionica PFA reprezinta si un model de „buna practica” pentru comunitatea locala, tanarul fermier devenind un exemplu de urmat pentru actorii locali implicati direct in activitatea agricola. Proiectul in cauza permite adaptari in functie de specificul zonei din punct de vedere geografic și al conditiilor de mediu.

Proiectul derulat de Simionca Ionica PFA constituie un exemplu de responsabilizare sociala, putand fi transferat cu usurinta. Beneficiarul afirma ca principala lectie invatata in urma derularii proiectului a fost c a nu se pot obtine rezultatele dorite fara responsabilizarea tuturor partilor implicate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE