Idei de afaceri, cu finantare prin PNDR: modernizarea unei fabrici de paine cu fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Printr-un proiect finantat prin vechiul PNDR, un producator din panificatie din Dambovita a obtinut 330.846 de lei pentru modernizarea fabricii de paine din comuna Baleni, judetul Dambovita.

Proiectul, finantat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, prin Axa 1 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, a fost implementat in perioada 27 octombrie 2008 – 21 ianuarie 2009.

Beneficiarul proiectului are o experienta de 20 de ani pe acest segment de piata, societatea fiind infiintata in 1994 si avand ca obiect de activitate fabricarea produselor de morarit.

Cererea in continua crestere a produselor de panificatie a impus dezvoltarea fabricii de paine, potrivit datelor publicate de reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Astfel, a fost luata decizia de accesare a fondurilor europene pentru operațiunile de modernizare, prin achizitionarea unei tehnologii la zi si a unei dotari aferente specifice produselor de panificatie.

Obiectivul general al proiectului finantat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, prin PNDR, consta in imbunatatirea nivelului general de performanta al intreprinderii prin cresterea capacitatii de productie ca urmare a realizarii unor investitii tangibile pe segmentele de productie a painii si produselor de patiserie. De asemenea, au fost realizate si obiectivele specifice ale masurii, respectiv imbunatatirea competitivitatii societatii prin achizitionarea utilajelor care conduc la sporirea capacitatii de productie si reducerea timpului de executie, concomitent cu cresterea calitatii produselor obtinute, in conformitate cu asigurarea standardelor veterinare si de siguranta alimentara.

Prin implementarea proiectului finantat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, prin PNDR, au fost achizitionate urmatoarele echipamente: divizor de aluat pentru gramaje intre 120 și 1.600 grame, masina de rotunjit conica, masina de modelat painea cu patru cilindri, predospitor cu buzunare din nailon, malaxor spiral cu carucior, masina de ambalat semiautomata cu termocontractie, masina de feliat automata, cernator de faina cu capacitatea cuvei de 50 kg, generator de abur, kit solar, vas pentru acumularea apei racite, vas pentru acumularea apei calde menajere, statie de dedurizare, chiller pentru apa racita, schimbator in placi, ventiloconvector de tavan si elemente de siguranta in instalatie.

In prezent, societatea are 60 de angajati si functioneaza la capacitate maxima. Realizarea proiectului finantat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, prin PNDR, a venit in intampinarea satisfacerii cerintelor pietei. Datorita faptului ca a marit capacitatea de productie, beneficiarul a reusit sa acopere zona rurala din apropierea amplasamentului investitiei, municipiul Targoviste si arii din Bucuresti si zonele limitrofe.

Proiectul finantat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, prin PNDR, este un exemplu de bune practici deoarece prezinta sustenabilitate financiara, contribuie la  dezvoltarea zonei, iar utilajele achizitionate corespund standardelor europene in ceea ce priveste protectia mediului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE