Prin proiectul „Lumea renascuta a patrimoniului tehnic”, finantat prin Masura 421 „Implementarea proiectelor de cooperare”, Grupurile de Actiune Locala din Cehia au avut ocazia sa se foloseasca de avantajele oferite de mostenirea industriala pentru a imbunatati potentialul turistic si pentru a intari identitatea locala si coeziunea comunitatii.

Regiunile Moravia si Silezia dispun de foarte multe cladiri industriale si tehnologice, multe dintre acestea fiind in stare avansata de degradare. Cladirile sunt in mare parte abandonate, din ratiuni economice sau de alta natura, si, de regula, sunt privite cu neplacere de localnici. In schimb, acestea fac parte din patrimoniul istoric si cultural al regiunii si al tarii.

Din acest motiv, doua Grupuri de Dezvoltare Locala, Opvasko si Nízký Jeseník, au hotarat sa  implementeze un proiect inter-teritorial de cooperare, potrivit publicatiei Bune Practici. Scopul principal a fost acela de a atrage atentia cu privire la importanta acestui patrimoniu istoric si a-l folosi in scopuri turistice.

Obiectivul general al proiectului sprijinit de Axa LEADER a fost promovarea mostenirii istorice a regiunii, precum si sporirea gradului de constientizare in randul publicului cu privire la importanta acestor cladiri industriale si tehnologice.

Obiectivele specifice au fost:

1) restaurarea vechilor cladiri industriale si tehnologice;

2) sprijinirea administratiilor locale si proprietarilor particulari pentru intretinerea obiectivelor dupa restaurare;

3) promovarea turismului si a obiectivelor reabilitate;

4) dezvoltarea infrastructurii locale pentru a veni in sprijinul dezvoltarii turistice;

5) organizarea de programe educative avand in centrul lor astfel de amplasamente readuse la viata.

Una dintre activitatile principale derulate prin proiect a fost intocmirea unei harti a siturilor istorice, care au fost clasificate in cinci grupuri tematice, in functie de destinatia initiala a cladirilor. A fost creat apoi un site web cu informatii privind istoria fiecarui amplasament, precum si cu date despre facilitatile  oferite turistilor in apropierea acestora. A fost creata o harta interactiva si o aplicatie pentru telefoane mobile si pentru tablete, in patru limbi.

O alta componenta a proiectului a reprezentat-o organizarea de seminarii si de activitati educative pentru elevii din scolile din vecinatate, cu privire la cladirile reabilitate.

Proiectul a contribuit la cresterea gradului de constientizare si a cunostintelor publicului si vizitatorilor cu privire la istoria regiunii si a intregii tari. In termeni generali, proiectul a contribuit la crearea unei identitati specifice. Oamenii au inceput sa fie mandri de istoria regiunii in care traiesc.

Nu in ultimul rand, tururile ghidate cu grupuri de turisti, organizate in cadrul proiectului, s-au bucurat de succes si nu au dus lipsa de persoane interesate. Una dintre lectiile invatate din acest proiect este posibilitatea colaborarii la nivel local intre organizatiile private si autoritati.