Despagubirile pentru fermierii afectati de seceta sunt incerte

Facebook
Twitter

Producatorii agricoli care detin suprafete mari, afectate de seceta prelungita, ar putea astepta un timp indelungat pana vor primi despagubiri.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca despagubirile trebuie acordate cu respectarea regulilor europene privind ajutorul de minimis. Astfel, in cazul exploatatiilor mari, trebuie cerut acordul Comisiei Europene.

„Comisiile constituite pe langa prefecturi analizeaza situatia in teritoriu si, pe baza ei, vom vedea ce putem face din fonduri bugetare, pentru ca fonduri europene nu cred ca vom avea pentru despagubiri. Oricum, trebuie sa avem acceptul Comisiei Europene daca vorbim de despagubiri care depasesc 15.000 euro, pentru ca sunt situatii in care va trebui sa acordam despagubiri mai mari. Ajutorul de minimis spune ca trebuie sa dam nu mai mult de 15.000 de euro trei ani consecutiv. Pentru cei care sunt fermieri mici putem institui ajutorul de minimis fara sa asteptam ok-ul Comisiei, doar notificam, iar pentru forme mai mari de ajutoare de stat trebuie sa notificam Comisia Europeana, asteptam raspunsul si pe urma vom veni cu eventuale despagubiri, dar ele vor fi platite tot in limita disponibilului de la bugetul de stat”, a explicat ministrul Agriculturii.

Astfel, pentru sumele mai mari de 15.000 de euro, Romania trebuie sa obtina acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici trebuie sa notifice forul de la Bruxelles, chiar daca ajutoarele vor fi platite doar din bugetul national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE