Aportul albinelor salbatice la polenizarea culturilor agricole ajunge la miliarde de dolari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aportul pe care il au albinele salbatice la polenizarea culturilor agricole este evaluat la peste 3.200 de dolari (2.800 de euro) pe hectar, in fiecare an, releva un studiu publicat in revista Nature Communications, citat de Agerpres.

Autorii cercetarii subliniaza ca, pe ansambul, contributia albinelor salbatice la sistemul alimentar mondial atinge „miliarde de dolari”. Pentru a ajunge la aceasta concluzie oamenii de stiinta au urmarit timp de trei ani peste 90 de proiecte cu privire la polenizare derulate in peste 1.300 de campuri din intreaga lume. In total, au fost urmarite peste 74.000 de albine din mai mult de 785 de specii.

Astfel, autorii acestei cercetari concluzioneaza ca aportul albinelor salbatice este de 3.251 de dolari pentru fiecare hectar de cultura, iar cel al coloniilor de albine domestice de 2.913 pe hectar.

Principala specia de albine salbatice din Statele Unite este Bombus impatiens, iar în Europa este albina bondar (Bombus lapidarius), se mai arata in studiu. Totodata, unul dintre autorii cercetarii a mentionat ca in Europa, precum si in America de Nord, albinele, in special cele domestice, producatoare de miere sunt afectate de mai multi ani de o diminuare semnificativa a numarului de colonii, cauza principala fiind pesticidele, cat si virusii sau parazitii.

Cel putin 80% dintre speciile de plante cu flori sunt polenizate de insecte, precum si de pasari sau lilieci. De asemenea, incepand de la cacao si cafea si pana la numeroase soiuri de fructe si legume, cel putin o treime din recoltele mondiale sunt ajutate sa se dezvolte de acesti „lucratori nepltiti”, informeaza Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE