Vremea caniculara din majoritatea tarilor europene va contribui la imbunatatirea calitatii recoltei de grau, o veste cat se poate de buna pentru producatorii de paine, informeaza Bloomberg.

Cu temperaturi de pana la 39 de grade Celsius in Franta, vremea caniculara ar putea duce la cresterea continutului de proteine al graului, ceea ce ar face ca aceste cereale sa fie si mai atractive pentru producatorii de paine, considera Jack Watts, analist la Consiliul pentru Dezvoltare in Agricultura si Horticultura din Marea Britanie.

Conform estimarilor realizate de Comisia Europeana, productia de grau moale va scadea in acest an cu 5,9%, pana la 139,90 de milioane de tone, in conditiile in care, in 2014, productia a atins un nivel record.

Anul trecut, producatorii europeni de grau moale s-au confruntat cu o scadere puternica a calitatii, din cauza ploilor in exces, o parte importanta a productiei ajungand doar hrana pentru animale. Din pricina calitatii scazute a graului, Algeria, cel mai mare cumparator de grau moale francez, si-a redus importurile, mentioneaza Bloomberg.

„Caldura va avea probabil un efect asupra cresterii nivelului de proteine din grau”, a spus Jack Watts, conform sursei citate. Painea cu un continut superior de gluten permite produselor de panificatie sa isi pastreze mai bine forma atunci cand sunt supuse procesului de coacere.

Cel mai mare exportator de grau din lume, Statele Unite, are insa problema opusa Europei. Ploile insemnate cantitativ din ultima perioada ar putea diminua productiile calitative de grau, considera Stefan Vogel, director de cercetare pentru produse agricole la Rabobank International.

In general, productiile de grau cu un nivel de ridicat de proteine se comercializeaza cu preturi mai mari fata de productiile inferioare calitativ. Cu toate acestea, Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, are cerinte minime cu privire la nivelul de proteine al graului comercializat in cadrul licitatiilor internationale, mai noteaza Bloomberg.

Share on Facebook