septembrie 25, 2021

Franta se pregateste de o recolta record la grau

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Franta, cel mai mare producator de grau din Uniunea Europeana, are toate sansele sa inregistreze in acest an o recolta record de peste 40,4 milioane tone de grau moale, cu aproape 8% mai mare decat cea de anul trecut, a informat de curand firma de consultanta agricola FranceAgriMer, potrivit Agerpres.

Pe langa o cantitate mai mare de grau recoltata, acesta va fi si de o calitate superioara, mai ales ca in luna iunie vremea a fost preponderent uscata in zona Europei de Vest.

Recolta mare de grau a Frantei se adauga unor stocuri mondiale deja ample. In acest sens, Departamentul american al Agriculturii prognozeaza ca stocurile vor atinge in acest an un nivel record.

Recoltarea graului in Franta a fost finalizata in proportie de 99% saptamana trecuta, operatorii de silozuri Senalia si Socomac anuntand ca nu mai pot primi noi cantitati pentru ca silozurile sunt pline.

„Porturile sunt realmente supra-aglomerate cu grau, iar oamenii trebuie sa exporte. Franta ar putea inregistra un ritm sustinut al exporturilor in acest an”, a declarat Caroline Bitton, analist la firma de consultanta Agritel.

Productia de grau in Franta este in crestere an de an dupa ce fermierii au insamantat cu grau cea mai mare suprafata de dupa anul 1936, iar productia la hectar a fost cu 4% mai mare decat media. In 2014, fermierii francezi au recoltat o cantitate de grau de 37,5 milioane tone.

Cu toate acestea, in timp ce productia de grau a Frantei este in crestere, la nivelul Uniunii Europene productia este posibil sa fie mai mica decat anul trecut. Comisia Europeana estimeaza o productie comunitara de 139,4 milioane de tone, cu 6,3% mai mica decat cea de anul trecut.

In paralel, cotatiile futures la grau la bursa de la Paris au scazut cu 1,1% luni pana la 179,25 euro pe tona, cel mai scazut nivel din ultimele doua luni. De la inceputul anului si pana in prezent cotatiile la grau au scazut cu 11%, mai noteaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE