In prezent, un procentaj de 43% dintre cele peste 500 de specii de pasari salbatice din Europa se confrunta cu scaderi grave ale efectivelor, atentioneaza specialistii in ornitologie informeaza Agerpres.
Principalele cauze ale acestei situatii sunt reprezentate de extinderea limitelor asezarilor urbane si a transportului care au fragmentat si redus habitatele acestora. De asemenea, alte motive sunt agricultura intensiva, silvicultura si pescuitul, precum si utilizarea pesticidelor care au diminuat sursele de hrana, dar si vanatoarea.
Din acest punct de vedere, Romania va trebui sa realizeze si sa transmita Comisiei Europene, pana in 2019, un raport privind situatia populatiei de pasari de interes comunitar, în baza articolului 12 din Directiva Pasari. Conform cu noua revizuire a acestui document, raportarea se va realiza o data la sase ani, si nu la trei ani cum era înainte. Romania a realizat un prim inventar al populatiei de pasari salbatice în anul 2013.
Ca raspuns la cresterea îngrijorarii cu privire la declinul populatiilor de pasari salbatice din Europa, Comisia Europeana a adoptat in 1979 Directiva 79/409/CEE numita si Directiva Pasari (actualizata prin Directiva 2009/147/CE din 30 noiembrie 2009). Aceasta interzice activitatile care ameninta în mod direct pasarile (uciderea sau capturarea intentionata, distrugerea cuiburilor si luarea oualor) si activitatile asociate acestora (comertul de pasari vii sau moarte), cu o serie de exceptii.
Lista de referinta a speciilor de pasari pentru Romania cuprinde 270 de specii.