Porumbul romanesc, mai scump decat cel vandut de rusi, francezi sau americani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pretul porumbului calitatea 1 in portul Constanta l-a depasit pe cel consemnat in Rusia, Franta sau Statele Unite, fiind insa la acelasi nivel cu cel inregistrat in Ucraina, conform datelor furnizate de Bursa Romana de Marfuri.

In ceea ce priveste pretul graului de panificatie vandut in portul Constanta acesta a avut un nivel asemanator cu cel inregistrat in Ucrana, Rusia si Franta, un pret mai mare regasindu-se insa in Statele Unite.

Mai exact, cotatiile la cereale valabile în saptamana 26/2015 au ajuns la 170 de euro pe tona in cazul graului de panificatie vandut in portul Constanta si la 159 de euro/tona, in cazul porumbului calitatea 1.

Conform Bursei Romane de Marfuri, pretul graului de panificatie a fost stabilit la 170 de euro/tona in Ucraina, 169 de euro/tona in Rusia, 170 de euro/tona in Franta si 189 de euro/tona in Statele Unite.

De asemenea, pretul de comercializare pentru porumbul calitatea 1 a fost de 159 de euro/tona in Ucraina, 137 de euro/tona in Rusia, 145 de euro/tona in Franta si 156 de euro/tona in Statele Unite.

Din cauza ploilor in exces din Statele Unite, precum si a secetei din Europa si Canada, preturile graului si porumbului au avut o crestere accelerata in ultimele saptamani. Se estimeaza ca recolatrea cerealelor va întarzia în Sakatchewan si Alberta, cele mai mari regiuni unde este plantat graul, din cauza secetei din Europa si Canada.

De exemplu, in Chicago, contractele la termen pentru grau au inregistrat o crestere de 15%. De asemenea, si porumbul a urcat si el cu 9,4%, în timp ce graul a crescut cu 8,7% pe piete bursiere din Paris, noteaza Bloomberg.

In ceea ce priveste cotatiile spot din Romania la cereale si derivate cereale, stabilite ca medii de tranzactionare la procesatori, exportatori-traderi si fermieri, acestea au fost stabilite pentru saptamana 26/2015 la urmatoarele valori:

  • Seminte Floarea Soarelui FOB Constanta – 421 euro/MT
  • Ulei brut Floarea Soarelui Fob Constanta – 737 euro/MT
  • Ulei brut Rapita Fob Rotterdam – 757 euro/MT
  • Srot soia 45% FOB Rotterdam – 358 euro/MT
  • Srot Floarea Soarelui Fob Constanta – 217 euro/MT
  • Tarata Grau Fob Constanta – 110 euro/MT
  • Zahar Rafinat Vrac Medie Romania – 430 euro/MT

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE