Porumbul romanesc, mai scump ca cel vandut de francezi, ucrainieni sau rusi. Vin zile negre pentru crescatorii de animale

Facebook
Twitter

Pretul graului de panificatie in portul Constanta a fost mai mare decat cel consemnat in Ucraina si Rusia, insa a avut o valoare mai scazuta fata de cel comercializat in Statele Unite. Pe de alta parte, pretul porumbului calitatea 1 a fost mai mare in portul Constanta decat in celelalte tari, conform datelor furnizate de Bursa Romana de Marfuri.

Astfel, cotatiile la cereale valabile in saptamana 24/2015 au ajuns la 178 de euro pe tonă in cazul graului de panificatie si la 160 de euro/tona, pentru porumbul calitatea 1. Potrivit Bursei Romane de Marfuri, pretul graului de panificatie a fost stabilit la 171 de euro/tona in Ucraina, 175 de euro/tona in Rusia, 178 de euro/tona in Franta si 190 de euro/tona in Statele Unite.

De asemenea, pretul de comercializare pentru porumbul calitatea 1 a fost de 158 de euro/tona in Ucraina, 151 de euro/tona in Rusia, 145 de euro/tona in Franta si 148 de euro/tona in Statele Unite.

In ceea ce priveste cotatiile spot din Romania la cereale si derivate cereale, stabilite ca medii de tranzactionare la procesatori, exportatori-traderi si fermieri, acestea au fost stabilite pentru saptamana 24/2015 la urmatoarele valori:

  • Seminte Floarea Soarelui FOB Constanta – 367 euro/MT
  • Orz furaj Fob Constanta – 167 euro/MT
  • Ulei brut Floarea Soarelui Fob Constanta – 778 euro/MT
  • Ulei brut Rapiță Fob Rotterdam – 765 euro/MT
  • Șrot soia 45% FOB Rotterdam – 351 euro/MT
  • Șrot Floarea Soarelui Fob Constanta – 216 euro/MT
  • Tarata Grau Fob Constanta – 110 euro/MT
  • Zahar Rafinat Vrac Medie Romania – 440 euro/MT

Cotatii spot vanzare regionale ca medie a tranzactiilor femierilor, procesatorilor si comerciantilor:

cotatii

Preturile cerealelor ar putea creste in perioada urmatoare, ca urmare a secetei prelungite. In acest context, costurile pe care le suporta crescatorii de animale cu furajarea animalelor vor creste, ceea ce i-ar putea determina pe multi sa se reorienteze catre productia vegetala, in detrimentul activitatii din zootehnie.

„Problema este ca noi, in Dobrogea, ne confruntam cu o viitoare seceta foarte periculoasa, care va ridica pretul la toate cerealele. E o mare problema pentru ca, atat timp cat vor exista aceste scaderi de culturi la hectar, automat cei cu ferme vegetale vor mari pretul ca sa isi acopere cheltuielile”, spune Iancu Polifronie, fermier din judetul Constanta.

La randul sau, Vladimir Scanteie , fermier care detine o exploatatie mixta in acelasi judet, se teme ca va trebui sa renunte la cele 73 de capete de bovine pe care le detine.

„E birocratie mare, sprijin nu prea primim la animale. O sa ma ocup doar de cultura mare, animalele o sa le lichidez”, ne-a precizat acesta.

Agricultorii din mai multe regiuni ale tarii, in special din sud si din Moldova, spun ca recolta din acest an este in mare parte compromisa, din cauza secetei prelungite. Productia este estimata la circa o tona de boabe la hectar, in conditiile in care anii trecuti au obtinut un randament de aproximativ cinci tone la hectar.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE