Noi reguli de transparenta privind beneficiarii fondurilor pentru agricultura

Facebook
Twitter

Statele membre din Uniunea Europeana trebuie sa faca publice, incepand cu luna iunie 2015, lista beneficiarilor de plati efectuate in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), in vederea asigurarii unei mai mari transparente, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, citat de EU Observer.

Conform noilor norme, Ministerul Agriculturii din fiecare stat membru are obligatia de a publica informatii despre numele beneficiarului, suma, precum si schema de sprijin pe care a accesat-o.

Prin aceaste norme, oficialii de la Bruxelles doresc sa creasca transparenta in ceea ce priveste utilizarea fondurilor europene in cadrul Politicii Agricole Comune si, de asemenea, sa consolideze controlul public asupra modului in care sunt folositi banii europeni.

„Sper ca aceste noi reguli de transparenta vor ajuta opinia publica sa inteleaga mai bine modul in care Politica Agricola Comuna raspunde la preocuparile societatii”, a declarat Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan.

Noua legislatie a fost votata de catre deputatii si ministrii europeni in anul 2013 si urmeaza sa se aplice pentru schemele de finantare disponibile in intervalul 2014 – 2020. Subventiile agricole reprezinta circa 35 la suta din cheltuielile Uniunii Europene in fiecare an (56 miliarde de euro), conform EU Observer.

In 2008, Executivul Uniunii Europene a inceput sa publice numele beneficiarilor de subventii, precum si cuantumul ajutoarelor primite, insa o hotarare a Curtii Europene de Justitie, din 2010, a decis ca normele PAC incalca principiul proportionalitatii, blocand astfel publicarea detaliilor despre ajutorul financiar primit.

Guvernele statelor membre care nu vor publica aceste informatii risca sa fie date in judecata de catre Comisia Europeana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE