Masuri privind simplificarea politicii agricole comune. Noi reguli pentru tinerii fermieri si platile cuplate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, a anuntat recent un prim set de masuri concrete privind simplificarea Politicii Agricole Comune, in special asupra normelor care prevad efectuarea platilor directe in 2015.

„Unele propuneri ce au ca obiectiv simplificarea platilor directe nu necesita o modificare a normelor legislative. Dorim insa sa realizam cel putin sase schimbari concrete care vor usura viata fermierilor, precum si birocratia din administratiile nationale”, a declarat Phil Hogan.

Mai exact, masurile pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le aplice se refera la:

  • acceptarea statelor membre sa depuna doar o cartografiere a zonelor declarate de interes ecologic (EFA), conform sistemul de identificare a parcelelor.
  • oferirea unei flexibilitati mai mari in ce priveste identificarea zonelor de interes ecologic (EFA).
  • acceptarea gardurilor vii sau a fasiilor impadurite care au goluri de pana la 4 metri.
  • acceptarea unei zone „tampon” intre suprafetele declarate de interes ecologic si restul terenurilor
  • simplificarea procedurilor prin care se identifica tipuri specifice de pajisti permanente in cadrul sistemului de identificare a parcelelor.
  • posibilitatea ca o fosta zona de interes ecologic sa fie compensata cu o alta suprafata protejata.

De asemenea, Comisia pentru Agricultura a mai precizat ca plantele leguminoase pure, de exemplu lucerna, nu ar trebui considerate, prin definitie, pajisti permanente dupa 5 ani. Mai mult decat atat, Phil Hogan a mentionat ca perioada de declarare a terenurilor necultivate si perioada in care exista angajamente privind agromediul nu vor fi luate in considerare la calcularea perioadei de 5 ani pentru pajistile permanente.

„Eforturile noaste privind simplificarea noului regim de plati directe nu se poate opri doar la aceste aspecte. Voi prezenta in perioada urmatoare un pachet suplimentar de amendamente in acest sens”, a mai adaugat comisarul european pentru Agricultura.

Noile amendamente privind simplificarea platilor directe vor fi dedicate tinerilor fermieri, precum si sprijinului cuplat facultativ, modificari care ar putea intra in vigoare de la inceputul anului 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE