Intalnire informala a ministrilor Agriculturii din statele europene pe tema produselor ecologice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condusa de secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu, a participat saptamana trecuta la intalnirea informala a ministrilor Agriculturii din statele europene, organizata de Presedintia letona a Consiliului.

Scopul principal al intalnirii, care s-a desfasurat la Riga, a fost clarificarea unor aspecte in vederea ajungerii la un compromis asupra abordarii generale a textului de Regulament care revizuieste actualul Regulament pentru productia, controlul si etichetarea produselor ecologice.

Statele membre au fost invitate sa formuleze puncte de vedere cu privire la masurile implementate pentru a raspunde provocarilor carora trebuie sa le faca fata producatorii din sistemul ecologic si propuneri cu privire la noi prevederi, care sa contribuie la dezvoltarea sectorului la nivel european si international.

In cea ce priveste viitoarele instrumente, Romania are in vedere imbunatatirea sistemului de informare si comunicare cu privire la productia in sistem ecologic, propunand inclusiv crearea unei agentii europene de profil, sprijinirea cercetarii in domeniul ecologic si limitarea costurilor de certificare, pentru cresterea productivitatii si competitivitatii sectorului, astfel incat produsele ecologice sa fie comercializate la preturi mai accesibile.

Totodata, delegatia MADR a sustinut si introducerea unor criterii clare de aprobare a organismelor de certificare, pentru a raspunde mai bine nevoilor sectorului din Romania, precum si clarificarea si uniformizarea la nivel european in caz de contaminare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE