In urmatoarele decenii, agricultorii ar trebui sa isi majoreze productia cu circa 35%, pentru a putea face fata consumului de hrana de la nivel global, tinand cont ca in 2050 vor exista 9 miliarde de oameni in intreaga lume, a avertizat Holger Kray, economist principal la Banca Mondială.

„Pentru mine sectorul agricol nu este unul aflat in declin, ci unul al viitorului. Este un domeniu care aduce nu doar o contributie financiara la bugetul de stat, ci stabileste cadrul de referinta pentru mii de oameni care traiesc in zonele rurale. Printre provocarile pe care le vom avea la nivel global, in urmatorii 20-30 de ani se regaseste cresterea populatiei, care va ajunge la 9 miliarde de oameni in 2050. Astfel, productia de alimente ar trebui sa se majoreze cu circa 35%, o provocare majora pentru agricultori”, a spus Holger Kray, economist principal la Banca Mondiala, in cadrul unei conferinte.

De asemenea, conform datelor prezentate de Holger Kray si consumul se va mari cu peste 40%, iar veniturile pentru fermierii mici din țările sărace ar urma sa crească si el cu 45%.

Holger Kray s-a referit si la motivele pentru care micii producatori din zonele rurale ar trebui sprijiniti mai intensiv.

„Daca vorbim despre sprijinirea micilor producatori din zonele rurale, consider ca acest lucru este important din cel putin doua perspective: identitatea culturala a respectivei zone si diversitatea nutritiva a hranei. Uneori mic inseamna mare”, a mai spus Holger Kray.

Ministerul Agriculturii impreuna cu Banca Mondiala a organizat miercuri o conferinta la nivel inalt cu titlul Viziunea pe termen Mediu si Lung: Transformarea Agriculturii si a Dezvoltarii Rurale in Romania.

Share on Facebook