Oamenii de stiinta americani au descoperit recent ca buruienile pot afecta dezvoltarea porumbului, la nivel genetic, efectele aceste actiuni putand fi observate chiar si dupa erbicidare.
„Genele controleaza raspunsul plantei la lumina, productia de clorofila, capacitatea de a transforma materiile prime in energie, insa ce am descoperit este ca acestea pot fi afectate mult mai devreme decat se credea din cauza buruienilor. Mai exact, buruienile pot influenta la nivel genetic planta, in cazul nostru porumbul, chiar si intr-o faza precoce a dezvoltarii. Efectele se vad insa mult mai tarziu, chiar dupa ce combatem buruienile”, explica profesorul Sharon Clay, de la Universitatea Dakota de Sud (SDSU).
Specialistul afirma ca modificarile genetice care pot aparea la porumb din cauza buruienilor afecteaza sistemul imunitar al plantei, capacitatea sa de a prelua fosfor, precum si toleranta ei la erbicide.
„Plantele sunt niste organisme sensibile. Am crezut pana acum ca daca indepartam buruienile putem asigura o dezvoltare corecta si armonioasa a plantei, insa dupa studiile pe care le-am efectuat pe porumb am descoperit ca o parte din cultura nu isi revine in intregime. Exista astfel o influenta genetica intre cele doua. Momentan nu avem detalii despre ce se intampla cu adevarat la nivel microcelular”, a mai spus profesorul Sharon Clay.
De asemenea, aceasta opinie este impartasita si de un alt specialist in plante din Canada. Potrivit acestuia, odata ce schimbarile la nicel celular au avut loc, rata de crestere a porumbului, precum si capacitatea de a raspunde unor noi provocari de mediu, cum ar fi seceta, scad.
Cercetatorii atrag atentia ca pentru combaterea unor astfel de efecte ar putea fi nevoie de aplicarea unor erbicide inainte de rasarirea plantei.